Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Španělští házenkáři jsou podruhé v historii mistry světa

Barcelona - Španělští házenkáři se podruhé v historii stali mistry světa. Ve finále v domácím prostředí v Barceloně deklasovali Dánsko 35:19, Dánové si tak vezou druhé stříbro z MS v řadě. Bronz připadl Chorvatům, kteří v balkánském derby porazili Slovinsko 31:26.

Španělé slaví vítězství na mistrovství světa
zdroj: EPA autor: Alberto Estevez

"Bylo to neskutečné, takový průběh finále by nás nenapadl ani v tom nejdivočejším snu. Ale je pravda, že před zápasem jsme ani nebyli nervózní, prostě jsme věřili, že vyhrajeme," řekl Víctor Tomás, křídlo španělského týmu. "V obraně jsme hráli naprosto senzačně," doplnil jeho spoluhráč Alberto Entrerríos, člen All Star týmu turnaje.

Úřadující mistři Evropy Dánové už mají ze světového šampionátu třetí stříbro, na triumf však musejí čekat dál. Také na minulém MS skončili předloni druzí, ale ve finále bojovali s Francií mnohem vyrovnaněji a prohráli až po prodloužení. Vyrovnali tak své maximum z roku 1967, kdy v závěrečném zápase turnaje podlehli Československu.

Naopak reprezentace pořadatelské země vyhrála na světovém šampionátu i druhé finále, do nějž se v historii probojovala. První titul získali Španělé v roce 2005 v Tunisku. Před zaplněným hledištěm Palau Sant Jordi začali mnohem lépe domácí hráči, soupeř poprvé skóroval až za stavu 0:3. Dánové pak houževnatě dotahovali a několikrát jim chyběl jen krůček k vyrovnání, jenže v závěru poločasu se v útoku dopustili série chyb a španělský náskok vystoupal až na osm branek.

Pokud dánští házenkáři o přestávce pomýšleli na případný protiúder, začátek druhé půle je vyvedl z omylu. Jejich ofenzivní bezradnost Španělé nemilosrdně trestali, několika zákroky se blýskl i brankář Arpad Sterbik. Dánům nepomohl z hluboké krize ani nejlepší střelec turnaje Anders Eggert, v semifinále autor devíti gólů. Ve 40. minutě vedli domácí už 26:11 a obecenstvo bylo u vytržení. Slavit se v ochozech i na španělské lavičce začalo už dlouho před koncem zápasu.

Španělsko - Dánsko 35:19 (18:10)

Sestavy a branky:

Španělsko: Sterbik, Sierra - Caňellas 7/1, Rivera 6, Maqueda 5, Aguinagalde 5, Entrerríos 3, García 2, Guardiola 2, Montoro 2, Tomás 1, Sarmiento 1, Morros 1.
Dánsko: Landin, Green - Möllgaard 4, Söndergaard 4, Eggert 3/2, Hansen 2, Markussen 2, Lindberg 1, Lauge 1, Nöddesbo 1, H. Toft Hansen 1.

Rozhodčí: Krstič, Ljubič (oba Slovin.). Vyloučení: 3:2. Sedmimetrové hody: 1/1 - 2/2. Diváci: 16.500 (vyprodáno).

All Star tým MS:
Niklas Landin (Dán.) - Timur Dibirov (Rus.), Alberto Entrerríos (Šp.), Domagoj Duvnjak (Chorv.), Lászlo Nagy (Maď.), Hans Lindberg (Dán.), Julen Aguinagalde (Šp.). 

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články