Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Soupeřkami házenkářek v play-off o postup na MS budou Nizozemky

Budapešť – České házenkářky se o postup na mistrovství světa v roce 2015 v Dánsku utkají s Nizozemskem. Rozhodl o tom los v Budapešti. Dvojzápas je na programu příští rok v červnu, svěřenkyně trenéra Jana Bašného začnou venku 6. nebo 7. června. Odveta se uskuteční o týden později.

Češky musely hrát úvodní fázi kvalifikace a nefigurovaly mezi nasazenými týmy. Los k nim mohl být i krutější, protože mohly narazit na poraženého finalistu z vrcholícího evropského šampionátu nebo na celky z duelu o bronz Švédsko a Černou Horu.

Kouč Bašný ale nemá z losu dobrý pocit. "S výsledkem losu nejsem vůbec spokojený. Je to jediný tým, proti kterému jsem kvalifikaci nechtěl hrát. Myslím si, že hra Nizozemek nám nevyhovuje. Ale nedá se nic dělat, moc na výběr nebylo a my se nemůžeme na nic vymlouvat," řekl Bašný.

Nizozemky na končícím Euru prošly ze základní skupiny a ve čtvrtfinálové skupině obsadily nepostupové čtvrté místo. S českými házenkářkami naposledy změřily síly předloni na přípravném turnaji v Kyjevě před Eurem 2012 a Bašného tým porazily jasně 33:18. O rok dříve Češky podlehly Nizozemsku 23:26 a v roce 2008 v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 21:24. Naposledy ženská reprezentace zdolala "tulipány" na turnaji v Chebu před více než osmi lety.

"Nizozemsko není takový házenkářský pojem jako jiné týmy, lidé si budou myslet, že tento los je hratelný. Ale stylem hry je to tým, který nám hodně nevyhovuje. Snažíme se soupeře přehrávat rychlostí, dobrou obranou, rychlým útokem a tuhle zbraň proti Holandsku nebudeme moct uplatnit," řekl Bašný. "Jejich styl hry je podobný a navíc jsou rychlejší a pohyblivější než my. Tomu se budeme muset přizpůsobit a něco nového vymyslet," dodal.

Hráčky jsou optimističtější. "Nizozemsko bude určitě těžký soupeř, ale osobně si myslím, že nejsme bez šance. Bude to hodně o běhání, ale věřím, že jsme schopné se dobře připravit a zabojovat o účast na šampionátu," řekla nejlepší střelkyně v první fázi kvalifikace Michaela Hrbková.

"Mohly jsme dostat opravdu těžké soupeře, a proto si myslím, že takto je pro nás kvalifikace hratelná. Musíme se dobře připravit a myslím, že úspěch může být na naší straně," dodala v tiskové zprávě slávistka Hana Kutlvašrová.

Češky si účast v play-off vybojovaly díky prvenství v kvalifikačním turnaji v Olomouci před Litvou a Ázerbájdžánem. Proti Nizozemkám budou usilovat o postup na třetí velký turnaj za poslední čtyři roky. Předloni startovaly na evropském šampionátu a vloni na mistrovství světa. Na letošní Euro těsně nepostoupily.

Světový šampionát se v Dánsku bude hrát od 5. do 20. prosince příštího roku. Tým pořadatelské země má jistou účast stejně jako vítěz vrcholícího mistrovství Evropy.

Los play-off:

Nizozemsko - ČR, Francie - Slovinsko, Německo - Rusko, Srbsko - Rumunsko, Ukrajina - Polsko, Černá Hora - Island, Rakousko - Maďarsko, Španělsko/Norsko - Slovensko, Chorvatsko - Švédsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články