Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Snadná výhra zajistila házenkářům Plzně vítězství v základní části, Jičín se přiblížil play-off

Plzeň může slavit. Její házenkáři jsou dvě kola před koncem jistými vítězi základní části extraligy. Pomohla jim k tomu domácí výhra 34:25 nad Frýdkem-Místkem, v čele tabulky tak mají už nedostižný pětibodový náskok před pražskou Duklou. Ta ve 20. kole v souboji o druhou příčku přehrála Zubří 24:18, díky čemuž odskočila Valachům na tři body. O osmé místo, poslední zaručující účast v boji o titul, se hrálo v pondělí v Jičíně, který porazil Lovosice 31:23. 

Plzeňští půjdou do boje o titul naposledy s trenérem Michalem Tonarem, jemuž vedení na konci sezony neprodlouží smlouvu. Vedení klubu to oznámilo tento týden s tím, že bývalého reprezentanta nahradí jeho dosavadní asistent Petr Štochl.

"Chceme především zlepšit provázanost mládežnické a mužské složky. A nebudu zastírat, že velmi k tomu přispěl i ekonomický faktor. Zkrátka přišla nabídka, která do tohoto konceptu zapadá," uvedl šéf Plzně Pavel Drobil. Podle svazového webu se klubu podařilo získat partnera, jehož příspěvek je přímo vázaný na působení Štochla u mužstva.

Tonar byl zprávou zaskočen. "Vedení klubu mi oznámilo, že na mě nemají peníze. Jsem zklamaný a nemile překvapený," přiznal. "Máme nejvyšší cíle a věřím, že se nám je podaří naplnit. Samozřejmě že teď budu mít větší motivaci rozloučit se úspěchem. Doufám, že budeme nadále vyhrávat. Za kvalitou své práce si stojím. Bohužel mi v červnu skončí smlouva a vedení se rozhodlo ji neprodloužit a já to musím respektovat," dodal kouč Talentu.

Před blížícím se play-off opět neuspěla čtvrtá Karviná, jež z posledních tří zápasů získala jen bod. Baník prohrál 24:29 na hřišti sedmých Hranic, které si výrazně pomohly v boji o postup do vyřazovacích bojů.

Jičínští hráči využili v dohrávce s Lovosicemi domácího prostředí, zvítězili jasně 31:23 a jsou už jen o bod devátí právě za Lovosicemi. Východočeši rázně ukončili sérii tří zápasů bez výhry a k předchozímu bodu za remízu v Brně v hale dalšího přímého rivala v boji o postup přidali důležité dva. Rozhodli o tom už v prvním poločase, který vyhráli o sedm branek. "Lovosice asi tenhle zápas neuchopily za správnej konec, možná to bude tím, že jsme jim toho víc nedovolili. Byl to jeden z nejlepších zápasů v sezoně, co jsme tady odehráli, podle výsledku určitě. My už teď museli, není kam uhnout, jestli chceme do play-off," řekl České televizi s šesti góly nejlepší střelec Jičína Ondřej Šulc.

Lovosice prohrály potřetí za sebou a Jičín má oproti nim ve zbylých dvou kolech vedle lepší vzájemné bilance také příznivější los, protože jej čekají zápasy se dvěma nejhoršími týmy extraligy Maloměřicemi a Frýdkem-Místkem. Ve hře je i sedmé místo, které drží s dvoubodovým náskokem na Jičín Hranice.

20. kolo extraligy házenkářů:

Hranice - Karviná 29:24 (14:11)
Nejvíce branek: Mucha 7, Piwko 6, Polášek 5 - Solák 8, Monczka 4, Růža 3.

Plzeň - Frýdek-Místek 34:25 (18:14)
Nejvíce branek: Šafránek a Chmelík po 6, J. Tonar 6/2 - Petrovský a Lefan po 5, Musálek 5/1.

Dukla Praha - Zubří 24:18 (14:10)
Nejvíce branek: Klíma 6, V. Patzel 5, J. Patzel 4 - Hlinka 4, Havran a Válek po 2.

Maloměřice Brno - KP Brno 26:26 (14:9)
Nejvíce branek: Mrnuštík 5, Havlát a Ipser po 4 - Hastík a Burget po 6, Janíček 3, Kučera 3/1.

Jičín - Lovosice 31:23 (16:9) 
Nejvíce branek: Šulc 6, Krahulec 5/2, Kostelecký 5 - Motl 8/3, Kupa 7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články