Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Sezonu házené odstartuje už třetí Česko-Slovenský pohár

Praha – Ještě na začátku roku to vypadalo, že nová sezona házenkářů bude česko-slovenská. Nakonec však spojení obou národních soutěží nedopadlo a formát české extraligy tak zůstal stejný. Start sezony bude přesto česko-slovenský, protože o víkendu se v Plzni koná už třetí ročník Česko-Slovenského poháru. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Ovšem hlavní cíl tuzemské házené zůstává stejný – společně se Slováky a Maďary kandidovat na uspořádání evropského šampionátu mužů v roce 2022 nebo 2024. Potvrdil to prezident svazu Radek Bendl.

Český házenkář Tomáš Babák
zdroj: ČTK/Němeček Pavel

Ten také řekl, že jednání mezi těmito třemi svazy trvají už přes rok. "S ohledem na vizi situovat finálové zápasy do Prahy jsme logicky převzali v naší pracovní skupině určitou vůdcovskou roli," dodal Bendl s tím, že v pokvětnové atmosféře nejasností v oblasti státní podpory sportu český svaz další úsilí v projektu hodně zvažoval. "Poslední jednání na ministerstvu nás přesvědčila, že bude naší snahou závaznou přihlášku podat," dodal šéf svazu.

O pořadatelích Euro 2022 a Euro 2024 házenkářů se rozhodne v červnu příštího roku na kongresu EHF. Závazná kandidatura musí být podána do začátku listopadu. "Je s tím spojeno předložení velkého množství podkladů a záruk," vysvětlil Bendl.

V nadcházející sezoně čekají reprezentace žen i mužů špičkové akce – muži hrají evropský šampionát v Chorvatsku, ženy mistrovství světa v Německu.

Je nám líto, video expirovalo.
Startuje házenkářská sezona

Házenkáře, které v dalších třech letech povede dál dvojice Jan Filip – Daniel Kubeš, čekají až do lednového ME jen přípravná utkání. "Tým bude mít díky postupu víc prostoru na společnou přípravu. Na mistrovství Evropy pak budeme bojovat i o dobré nasazení do červnové baráže o MS 2019, kam jako účastník Euro máme zajištěný přímý postup," vysvětlil situaci manažer reprezentací Karel Nocar. V chorvatském Varaždínu narazí český tým v základní skupině ME na Španělsko, Dánsko a Maďarsko.

Herní přípravu na prosincové MS házenkářek v Německu (1.-17. prosince) zajistí tradiční turnaj O štít města Chebu, kterého se od 23. do 25. listopadu vedle českého výběru zúčastní také týmy Norska, Švýcarska a Rakouska. V základní skupině světového šampionátu narazí český výběr na Norky, Švédky, Maďarky, Argentinky a Polky.

V této sezoně budou házenkářky bojovat také o postup na Euro 2018 ve Francii. Do něj vstoupí česká reprezentace už 27. září zápasem ve Zlíně proti Islandu, dalšími soupeřkami budou Dánky a Slovinky. Ze skupiny postoupí na závěrečný turnaj dva nejlepší týmy.

V pohárové Evropě budou Česko reprezentovat mistrovská Dukla Praha a Plzeň. "Už se dost psalo o tom, že náš islandský soupeř je kvalitní a los nebyl ani z hlediska klubové kasy příliš příznivý, na druhou stranu je FH tým, který hraje podobnou házenou jako my a určitě uděláme vše pro to, abychom se přes něj dostali do druhého kola," řekl Tomáš Petržala, brankář Dukly.

Dukla a Plzeň o víkendu změří síly s celky Prešova a Šaly ve 3. ročníku Česko-Slovenského poháru, jenž měl zatím jediného vítěze - v letech 2015 a 2016 zvítězil prešovský Tatran. "Zatím se v této soutěži o trofej utkaly vždy slovenské týmy a myslím, že je na čase, aby minimálně finále mělo českého zástupce, s tím také do Plzně vyrazíme," uvedl trenér českého mistra Jan Josef. V sobotu 26. srpna se střetnou v semifinále Dukla – Šala a Plzeň – Prešov, v neděli se opak hrají zápasy o konečné umístění.

Extraliga odstartuje druhý víkend v září a vyvrcholí v dubnu a květnu 2018 opět play-off pro osm nejlepších celků. Boje o medaile se uskuteční ve druhé polovině května. Český pohár házenkářů začíná první zářijový víkend a vyvrcholí 27. a 28. ledna příštího roku v Chebu turnajem Final4. Trofej obhajují Lovosice, které jsou společně s dalšími extraligovými týmy nasazeni do 3. kola, to se hraje 21. a 22. října.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články