Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Semifinále se výrazně vzdálilo. Češky těsně prohrály s Ruskem

Helsingborg (Švédsko) - Až do konce utkání s olympijskými vítězkami z Ria držely české házenkářky krok. Proti Ruskám potřebovaly zvítězit, aby si uchovaly reálnou šanci na vysněné semifinále. Soupeřky, kterým se na evropském šampionátu příliš nedaří, ale přece jenom zvítězily 26:24, a česká reprezentace tak s velkou pravděpodobností o medaile hrát nebude.

Utkání Česko - Rusko
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

Rusky začaly zápas ztrátami a neproměněnými šancemi. Češky šly do vedení díky brankám Knedlíkové a Adámkové. Náskok si ale dlouho neužily, protože soupeřky rychle odpověděly a srovnaly na 2:2.

Potom následovala přetahovaná o jednu branku. Od 10. minuty si Rusky vytvořily převahu a postupně tříbrankový náskok. Snížit se ho snažily Jeřábková, Malá nebo Růčková, ale Rusky vždy našly odpověď. Do šaten tak odešly s dvoubrankovým vedením.

Skóre druhé půle opět otevřela Knedlíková, potom Rusky odskočily na čtyři góly. Češky však podržela Satrapová, která chytala střely z dálky i pokusy ze šestky a na několik okamžiků zamkla bránu. Díky střelám Kordovské se podařilo snížit na jednobrankový rozdíl, ale namísto vyrovnání přišel ruský nápor a trhák o čtyři góly.

VIDEO: Povedený zákrok české brankářky Satrapové

Zastavila ho opět Satrapová několika zákroky a Češky se znovu dotáhly. Vyrovnat ale nedokázaly a odpovědí jim bylo znovu tříbrankové vedení soupeře. Přesto se českému týmu podařilo zápas ještě zdramatizovat. Střídající Kudláčková chytila sedmičku a družstvo mělo možnost srovnat. Malá ale v rozhodujícím útoku hodila míč do ruky ruským hráčkám, které v posledních vteřinách uzavřely skóre.

Trenér Jan Bašný vzal nepovedenou akci z poslední minuty na sebe. Před ní si totiž vzal oddechový čas a požadoval po hráčkách nacvičenou akci. "Vybral jsem špatnou situaci, kterou hráčky nebyly schopné uhrát. Na té poslední minutě nesu proto stejnou vinu jako hráčky, které to neuhrály," řekl Bašný.

Prohra ho mrzela. "Nejsem spokojený s výsledkem, protože jsme měli na víc než na porážku o dva góly. Nepodařilo se nám však vést. Musím ale poděkovat týmu za to, jak se o zápas pobil," dodal Bašný.

VIDEO: Senzační gól Darije Dmitrijevové

Podle brankářky Lucie Satrapové, která měla úspěšnost zákroků 42 procent, se nemají Češky za co stydět. "Hrály jsme nad očekávání, ukázaly jsme týmovost a to, že držíme při sobě. To nás zdobí celý šampionát. Je to třetí zápas v řadě, který jsme prohrály minimálním rozdílem, ale mohly jsme vyhrát," dodala Satrapová.

Ruský kouč Jevgenij Trefilov i přes výhru spokojený nebyl. "Výkon hráček mě zklamal. Stále si myslí, že jsou na olympiádě a že se to vyhraje samo. Už je to ale jinak," zdůraznil Trefilov, který vyjadřoval nespokojenost i v průběhu zápasu hlasitou domluvou k hráčkám.

Výběr trenéra Jana Bašného se utká v úterý s Rumunskem, které má v kádru nejlepší hráčku světa Cristinu Neaguovou, o den později ho čekají obhájkyně evropského titulu a úřadující světové šampionky z Norska. Do semifinále postoupí první dva týmy jak ze šestičlenné skupiny z Helsingborgu, tak ze druhé skupiny z Göteborgu.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky prohrály na ME s olympijskými vítězkami z Ruska o dva body

Mistrovství Evropy házenkářek ve Švédsku:

ČR - Rusko 24:26 (12:14)

Rozhodčí: Brehmerová, Skowroneková (obě Pol.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 5/4.Vyloučení 0:1. Diváci: 1021.

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková - Luzumová 2, Crhová, Kordovská 3, Jeřábková 3, Hrbková 3, Růčková 5, Salčáková, Knedlíková 2, Malá 3, Adámková 2, Weisenbilderová, Stellnerová, Ryšánková 1.
Nejvíce branek Ruska: Senová 4, Vjachirevová, Bobrovnikovová, Makejevová, Dmitrijevová, Skorobogačenková po 3.

Rumunsko - Maďarsko 29:21 (15:9), Norsko - Dánsko 22:20 (14:9).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články