Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Šéf házenkářů věří v postup na MS: Severní Makedonie je nepříjemná, ale jsme papírovými favority

České házenkářské výběry čekají boje o mistrovství světa, resp. evropský šampionát. Šéf házenskářského svazu Ondřej Zdráhala je přesvědčen, že mužská reprezentace má na to Severní Makedonii porazit, u žen vidí jedinou možnou cestu přes Chorvatsko.

Mužský celek bude už ve středu bojovat o postup na mistrovství světa. Češi začnou kvalifikaci doma se Severní Makedonií, se kterou mají vyrovnanou bilanci.

V posledních deseti letech čtyřikrát slavil český tým, čtyřikrát soupeř a dvakrát duel skončil remízou. Utkání začíná ve Zlíně před kamerami ČT sport od 20:05. Odveta je v plánu 17. dubna v Severní Makedonii. MS budou příští rok v lednu hostit Polsko se Švédskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Ondřej Zdráhala o stavu českých házenkářských výběrů

"Tým je konsolidovaný, mladí hráči se zapojili velice dobře a hrajeme s naším tradičním soupeřem, kterého jsme ještě neporazili v kvalifikacích. Teď věřím, že jsme papírovými favority," říká Zdráhala v rozhovoru pro ČT sport.

Připomíná, že Severní Makedonie byla dlouho na špičce. "Teď je vedena legendárním Kirilem Lazarovem. Už to sice není ten tým z roku 2015, ale je to pořád nepříjemný soupeř."

Španělský kouč házenkářů Xavier Sabaté nominoval nejsilnější možné složení. Oporou bude brankář Tomáš Mrkva, převažují hráči ze zahraničních soutěží.

Brankář reprezentace Tomáš Mrkva
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

"Musíme jít stylem skandinávských zemí. Česká extraliga nemůže finančně konkurovat bundeslize, francouzské či polské lize. Hráči tam musí odcházet a potřebujeme, aby hráli i v nejlepších klubech," zdůrazňuje Zdráhala.

Ženský národní tým čeká 20. dubna v plzeňském kvalifikačním utkání o letošní Euro náročný soupeř z Francie. O čtyři dny později se Češky utkají na hřišti soupeřek s Chorvatskem.

"V ženské složce jsme kvalifikaci nerozjeli úplně dobře, prohráli jsme s Francií a Chorvatskem. Teď máme Francii, to bude velký svátek, moc lepších týmů není. Pokud chceme myslet na postup, musíme porazit Chorvatsko," vytyčuje Zdráhala.

Ten se stal šéfem české házené před rokem, přišel prakticky rovnou z palubovky.

"Začátek byl relativně komplikovaný, kvůli covidu se nemohly hrát amatérské soutěže, mládežnické kategorie. Snažili jsme se do dění zapojit naši členskou základnu, což se nám povedlo, dostali jsme i cenu za rozvoj házené od Mezinárodní házenkářské federace."

Pro nejbližší týdny je pro osmatřicetiletého Zdráhalu prioritou postup reprezentačních týmů. A další plány?

"Je to i spolupráce s kraji, aby fungovaly projekty daleko lépe, aby investované peníze opravdu přinášely užitek z házené, jaký by měly. Abychom rozšiřovali základnu a přitáhli k házené víc dětí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články