Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Šampionkami jsou Brazilky, Dánky po obratu slaví bronz

Bělehrad - Brazilské házenkářky prošly turnajem bez porážky a zaslouženě slaví svůj vůbec první světový titul. Ve finále zvítězily nad Srbkami 22:20. Bronzové medaile si ze světového šampionátu odváží dánské házenkářky, které v utkání o třetí místo předčily Polky v poměru 30:26 - a to i přesto, že v poločase zaostávaly o tři branky.

Brazilské házenkářky
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Srbky na šampionátu utrpěly své jediné dvě porážky pokaždé s Brazílií. V základní skupině podlehly jihoamerickému celku 23:25 a recept na něj nenalezly ani ve finále. Většinu první půle souboje o zlato se přitom domácí hráčky držely v mírném vedení. V závěru úvodního dějství ale Brazilky skóre z rychlých brejků otočily a do šatny šly s náskokem dvou gólů.

Když v úvodu druhé půle přestály Jihoameričanky dvě oslabení a i proti přesile odskočily na 16:11, zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže pak potkal brazilský tým devítiminutový střelecký výpadek a Srbsku, čtvrtfinálovému přemožiteli obhájkyň titulu Norek, se povedlo dotáhnout na rozdíl gólu.

Pět minut před koncem domácí Nisavičová po drzém průniku z křídla srovnala a Srbky navíc v závěru dostaly výhodu přesilovky. Jenže Nuňesová i v oslabení proskočila skrz domácí obranu a Rodriguesová minutu před závěrečným klaksonem stvrdila nečekaný brazilský triumf.

Eduarda Amorimová, obránkyně Brazilek:

"Na začátku byl pro nás zisk zlata jen snem. Ale jak jsme procházely turnajem, začaly jsme v to věřit. Tohle vítězství je pro házenou v Brazílii strašně důležité, doufejme, že pomůže k větší profesionalizaci našeho sportu."

"Je to historický den pro brazilskou a jihoamerickou házenou. Udělali jsme obrovský krok dopředu, vyhrát všechny zápasy na šampionátu je fantastické," radoval se dánský kouč Brazilek Morten Soubak. "Finále zvládly holky skvěle, dokázaly si poradit s tím velkým tlakem," dodal. "Brazílie dnes byla lepší, o tom není pochyb. Snily jsme o zlatu a jsme smutné, že naše cesta skončila," podotkla jedna ze srbských opor Andrea Lekičová.

Dánsko - Polsko
zdroj: ČTK/AP autor: Marko Drobnjakovic

Dánky berou bronz po výhře nad Polskem

Dánky se na mistrovství světa vrátily na stupně vítězů po šestnácti letech - v roce 1997 tehdy vybojovaly jediný titul. O bronz pak hrály i v letech 2001, 2005 a 2011, ani jednou ho ale nezískaly. 

Polky, soupeřky českého celku v kvalifikaci ME, na první medaili ze světového šampionátu nedosáhly. Už sám postup do semifinále byl nicméně jejich historickým úspěchem.

Mistrovství světa v házené žen v Bělehradu:

Finále: Brazílie - Srbsko 22:20 (13:11)
Nejvíce branek: Nascimentová 6/3, Da Silvaová a Rodriguesová po 4 - Cvijičová 5/1, Lekičová 4/2, Damnjanovičová 4. Rozhodčí: García, Lorente (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 5/3 - 3/3. Vyloučení: 5:4. Diváci: 19 467.

O 3. místo: Dánsko - Polsko 30:26 (12:15).

Konečné pořadí MS:1. Brazílie, 2. Srbsko, 3. Dánsko, 4. Polsko, 5. Norsko, 6. Francie, 7. Německo, 8. Maďarsko, 9. Španělsko, 10. Rumunsko, 11. Černá Hora, 12. Korea, 13. Nizozemsko, 14. Japonsko, 15. ČR, 16. Angola, 17. Tunisko, 18. Čína, 19. Argentina, 20. Kongo, 21. Paraguay, 22. Alžírsko, 23. Dominikánská rep., 24. Austrálie.

All Star tým: Arenhartová (Braz.) - Sun He-u (Korea), Müllerová (Něm.), Görbiczová (Maď.), Cvijičová, Damnjanovičová (obě Srb.), Fiskerová (Dán.). Nejlepší hráčka šampionátu: Amorimová (Braz.). 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články