Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rychlý postup házenkářů Trtíka příjemně překvapil. Zatím neví, zda bude moci u reprezentace pokračovat

Trenér Rastislav Trtík byl příjemně překvapen, že čeští házenkáři měli jistý postup na mistrovství Evropy už po čtyřech z šesti zápasů kvalifikace. Po převzetí reprezentace na konci ledna stihl s mužstvem jen šest tréninků a až na nepovedený zápas na Faerských ostrovech byl s výkony spokojen. Zatím neví, zda u týmu zůstane natrvalo a i na Euro.

Rastislav Trtík
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Český celek měl jistý postup už po středeční výhře na Ukrajině, protože mu následně nahrály čtvrteční výsledky v ostatních skupinách.

"Byl jsem příjemně překvapený, že se nám to podařilo už po čtyřech kolech. Bylo to tak překvapivé, že dlouho na to nikdo nepřišel a tisk mlčel. Moc jsme se o to chtěli na té Ukrajině pokusit a vyšlo nám to," řekl Trtík po nedělní domácí výhře 27:22 nad Ukrajinou.

Češi kvůli předchozím komplikacím s koronavirem odehráli kvalifikaci netradičně jen ve dvou blocích po třech zápasech v pěti dnech.

S vítězem skupiny Ruskem získali bod, dvakrát porazili Ukrajinu a s Faerskými ostrovy si připsali výhru a porážku. Na outsidera skupiny nestačili v pátečním předposledním duelu.

"Šlo nám o to, abychom udrželi určitou úroveň hry. To se nám s výjimkou Faerských ostrovů, kde jsme prohráli za zvláštních okolností, povedlo skoro na 100 procent. Tam jsme nehráli vůbec dobře, víme proč. Ale hned za dva dny jsme potvrdili, že to byla náhoda. Že to bylo něco, co do té série vůbec nepatří. Tím dobrým šestým utkáním jsme potvrdili, že je to dobře poskládané a že jsme oprávněni úplně v pohodě jít na to mistrovství Evropy," uvedl Trtík.

Mužstvo převzal poté, co v lednu po odřeknutí účasti na světovém šampionátu v Egyptě kvůli koronaviru skončili trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš. Vlastní zásluhy na úspěšné evropské kvalifikaci ale Trtík odmítl.

"Kdepak, ani náhodou. Tady není co za trenérský úspěch, protože ten tým je velmi kvalitní. Měl jsem s nimi šest tréninků. To se nedá mluvit o trenérském úspěchu. To je spíš koučink, vytváření nějaké atmosféry v týmu. Myslím, že za ta léta už to umím, kluci se tomu moc nebránili," uvedl Trtík.

"Spíš to beru, že je to dobrá zkušenost, i pro mě ještě. Já jsem to už dávno pověsil na hřebík, nechtěl jsem se vůbec pohybovat v těchto vodách. Bral jsem to jako věc, ke které jsem cítil zodpovědnost, respekt. Velkým způsobem mi pomohli i samotní hráči a český svaz," dodal šedesátiletý trenér, který už vedl reprezentaci v letech 2002 až 2005.

V lednu byl představen jako dočasný kouč se smlouvou do konce kvalifikace. Není jasné, zda bude u týmu pokračovat.

"Je to 50 na 50. Ne že by mi to bylo jedno, to bych machroval a byl pokrytec. Ale jsem připraven na jednu i druhou variantu. Nemám problém sundat kopačky z hřebíku, obout si je jako teď a jet s nimi (na Euro). Je tu dobrá chemie, dobrý vztah mezi hráči, spousta talentovaných hráčů. Perspektivně je to dobře našlápnuté," mínil Trtík.

Účast na Euru by ho lákala i proto, že šampionát budou hostit Slovensko a Maďarsko. "Udělalo by mi to obrovskou radost i proto, že jsem se narodil na Slovensku, začínal jsem tam. Český a slovenský národ mají hodně blízko k sobě. Je to určitá čest a pocta pro každého trenéra, když může kormidlovat tuhle vlajkovou loď na evropském šampionátu. Mrzelo by mě, kdybych skončil, bylo by mi to líto. Ale rozchodil bych to, uměl bych s tím žít. Ale hrozně by mě potěšilo, kdyby to rozhodnutí padlo, že vše zůstává. Myslím, že i realizační tým je momentálně poskládaný úplně skvěle," uvedl kouč.

Na Euru podle něj tým rozhodně nebude bez šancí. "Je fajn, že jsme první krok udělali, že jsme postoupili. Cílem by měl být postup ze základní skupiny. To už bude dílčí úspěch, pak se dá mluvit o dalších krocích," dodal Trtík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články