Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Respekt máme, ale pokusíme se Španělsko porazit, zní od českých házenkářů

Náročnější test si lze na úvod evropského šampionátu jen stěží představit. Česká házenkářská reprezentace ve svém vstupním utkání ozkouší formu dvojnásobných mistrů Evropy Španělů. Jedná se o výběr, který na posledních třech velkých akcích bral vždy medaili. Před dvěma lety evropské zlato, před rokem světový bronz v Egyptě a třetí pozici vybojovali Španělé i na letní olympiádě v Tokiu. Ale v Bratislavě mají nově poskládaný tým a Češi by je rádi herně zaskočili. Utkání Španělsko – Česko sledujte od 17:50 živě na ČT sport a webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi se chystají v úvodu ME na Španěly

Na středečním předzápasovém tréninku střídala jedna svižná akce druhou. Různě poskládané sestavy se v rychlém tempu přebíjely v dynamice a exekuci útočných kombinací. Bylo evidentní, jak moc se hráči na blížící se start Eura a první zápasovou konfrontaci těší. Kvůli covidovým peripetiím museli oželet i plánované přípravné utkání před turnajem. "Jsme velmi natěšení. Tréninky mají šťávu. Myslím, že jsme velmi dobře připraveni a že to přetavíme v dobrý výsledek," hodnotil týmové naladění kapitán a brankář Tomáš Mrkva.

Španělsko přicestovalo do Bratislavy v pozici dvojnásobných mistrů Evropy z let 2018 a 2020. Ovšem úderná osa týmu, která měla na medailových žních minulých let zásadní podíl, je oslabená. Na spojkách schází palebná síla bratrského dua Dujšebajevových, mozkem týmu byl Raúl Entrerríos, který ukončil bohatou reprezentační kariéru.

Na druhou stranu po hřišti bude pobíhat třetí nejlepší střelec olympijského turnaje v Tokiu Aleix Goméz a trenér Jordi Ribera může spoléhat na možná nejkvalitnější brankářskou dvojici turnaje Vargas – Corrales. "Španělé mají dlouhodobě precizní defenzivu, její skvělá čísla ovšem často vychází z výrazného příspěvku obou gólmanů," dodává k jejich důležitosti bývalý kapitán národního týmu a expert ČT sport Karel Nocar.

Stanislav Kašpárek proskakuje chorvatskou obranou
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Osobní zkušenost se dvěma současnými oporami španělského týmu má pravá spojka Stanislav Kašpárek. S Jorgem Maquedou a Joanem Caňellasem strávil tři sezony v maďarském Szegedu. "Už jsme se potkali na hotelu a vzpomínali na zápasy z Eura 2018 i před dvěma lety. Bude to mimořádné utkání. My se pokusíme o nějaké góly z brejků a musíme hrát v útoku trpělivě a bez chyb. Důležitý bude i návrat do obrany, protože rozehrávají velmi rychle."

K taktice se vyjádřil i Tomáš Mrkva, také on je toho názoru, že rychlé branky po ziscích míče by mohly hrát v utkání důležitou roli. "Španělský styl házené nám moc nesedí. Hrají velice inteligentně a specificky v obraně. My se nesmíme nechat zatlačit do šestky a pokusit se získat pár míčů, abychom mohli dát góly z rychlých útoků. To by nám mohlo pomoct."

Španělé zapsali na soupisku pro Euro šest nováčků. Český tým cítí, že právě vstupní utkání by mohlo být příležitostí, jak nerozehraného favorita zaskočit. Odhodlání bylo znát i ve výpovědi Romana Bečváře. "Víme, že jsou dobří, ale obměnili několik hráčů a nebude to jen o taktice, ale i o tom, kdo do zápasu dá víc. Respekt před nimi máme, ale chceme, aby s námi měli problémy a jdeme do toho s tím, že chceme vyhrát." Čeští házenkáři se na velkých akcích utkali se Španělskem celkem osmkrát a vždy prohráli. Devátý pokus na bodový úspěch budou mít v aréně Ondreje Nepely od 18 hodin. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články