Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Reprezentační kouč házenkářek: Tenhle postup byl určitě nejtěžší

Conversano - Trenér Jan Bašný postupem na prosincový evropský šampionát do Švédska, který se zrodil díky středeční výhře s výběrem Itálie na jeho půdě, potvrdil, že se mu s českými házenkářkami daří. Národní tým dovedl od roku 2012 už na třetí velkou akci a letošní úspěch považuje za nejtěžší i vzhledem k omlazování kádru. Co se týče šancí družstva na samotném šampionátu, tak věří, že jeho svěřenkyně nebudou hrát na mistrovství druhé housle.

Jan Bašný
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Bašný nejprve s českým týmem v roce 2012 prošel po dlouhých osmi letech na evropský šampionát, o rok později s ním postoupil na mistrovství světa. Po vítězství 29:19 v předposledním kvalifikačním utkání v Itálii mohl s hráčkami slavit další účast na Euru.
 
"Určitě byl tenhle postup nejtěžší. Ten první jsme si uhráli už v březnu ve Slovinsku, při druhém jsme vyhráli na Islandu o dvanáct branek, takže jsme to doma dohrávali. Tenhle současný tým je strašně mladý, tvoří se to za pochodu. Hrají holky, které mají 18, 19 let a pět, šest zápasů za národní tým. Takže pro mě to bylo nejtěžší," řekl Bašný.
 
Byl rád, že jeho celek postoupil s předstihem a nemusel spoléhat na poslední zápas kvalifikační skupiny jako před dvěma lety, kdy Češkám v duelu s Polkami uteklo Euro o jediný gól. Do zápasu šly přitom s vědomím výhry na půdě soupeřek, což by bylo stejné i nyní proti Ukrajině, kde rovněž na podzim zvítězily.

Tým nechtěl připustit opakování "polského" scénáře
 
"Rozhodně jsme to nechtěli nechávat na poslední zápas. Mám pořád v hlavě ten nepostup z před dvou let. Mohli jsme si dovolit prohrát o tři branky, prohráli jsme o tři branky a nakonec rozhodoval jeden gól navíc Polek venku. Nechtěli jsme, aby k tomuhle došlo, že můžeme kalkulovat. I ty hráčky, které to před dvěma lety prožily, se snažily, aby k tomu nedošlo," uvedl Bašný.
 
Vzhledem k sobotnímu utkání s Ukrajinou v Mostě podle něj nebude tým postup nijak bouřlivě slavit. "Něco malého bude, postoupili jsme, ale je tam ještě ten zápas s Ukrajinkami. Co se týče postupu, o nic už nejde, ale je to důležité z hlediska koeficientu a žebříčku. Je to zápas kvalifikace, každý zápas se počítá," podotkl třiapadesátiletý kouč.
 
Věří, že tým nebude na evropském šampionátu jen do počtu. "Ale musí se zlepšit. Nemá ještě takovou kvalitu, abychom tam nejeli jen na výlet, za odměnu. Bude záležet na losu. Budeme se tam snažit nehrát druhé housle a postoupit ze skupiny," dodal Bašný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články