Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Repete pro házenkářky? V kvalifikaci na MS znovu vyzvou Švýcarky

Stejně jako v roce minulém i letos narazí české házenkářky v play-off kvalifikace mistrovství světa 2023 na soupeřky ze Švýcarska. Loni na jaře se Češkám podařilo Švýcarky v postupové fázi eliminovat. Letošní kvalifikační dvojzápas sehrají týmy v dubnu. Rozhodlo o tom sobotní losování během mistrovství Evropy v Lublani, kam se Češky na rozdíl od Švýcarek neprobojovaly.

Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla začnou play off 7., nebo 8. dubna ve Švýcarsku a odvetu budou hrát doma 11., či 12. dubna. Světový šampionát se bude konat 30. listopadu až 17. prosince příštího roku v zemích házenkářských velmocí v Norsku, Dánsku a Švédsku.

Minulý rok ještě pod vedením dlouholetého trenéra Jana Bašného nejprve Češky v play-off doma se Švýcarkami remizovaly a na hřišti soupeře zvítězily jasně o šest gólů. "Moje první reakce byla taková, že je to pro nás dobrý los. Švýcarsko je nicméně kvalitní tým s řadou mladých hráček," uvedl Dahl pro česká média.

Švýcarky na vrcholícím Euru nepostoupily ze základní skupiny, když ve třech zápasech získaly jen bod. "Ukázaly ale, že jsou ve fázi skvělého vývoje. Mohli jsme dostat jak těžšího, tak lehčího soupeře. Je rozhodnuto a těšíme se, až zase pohneme s přípravou na kvalifikaci," doplnil Dahl, který nahradil Bašného v létě poté, co reprezentantky v dubnu nepostoupily z evropské kvalifikace.

Národní celek figuroval před losem v druhém výkonnostním koši a mohl dostat mnohem těžší soupeře. "Poté, co jsem viděla oba koše, jsem s losem spokojená. Určitě je lepší narazit na Švýcarsko než na Německo, Maďarsko nebo Španělsko. I když Švýcarky mají potenciál, pod aktuálním trenérem se hodně posunuly. Hrály jsme s nimi už o minulé MS a nebylo to vůbec jednoduché," uvedla spojka Markéta Šustáčková.

"Švýcarky jsou silný soupeř a není to stejný tým, který se s námi před pěti šesti lety potkal na turnaji v Chebu. Od té doby udělaly velký progres. Na druhou stranu si myslím, že jsme z prvního koše mohly chytnout mnohem těžší soupeřky, ať už Španělky, Němky, nebo Rumunky. Los je přijatelný. Máme hratelného soupeře, který by nám mohl sedět. Věřím, že přes něj postoupíme na mistrovství," podotkla další ze spojek Kamila Kordovská.

Češky přivítaly, že odvetu odehrají doma. "Minulou kvalifikaci to bylo opačně, teď se to otočilo. Jsem určitě ráda, že hrajeme na závěr doma. Doufám, že se na ně dobře připravíme," doplnila Šustáčková.

Po loňském postupu v play-off přes Švýcarky obsadil český tým na prosincovém mistrovství světa ve Španělsku po vyřazení v osmifinálové skupině 19. místo. Maximem v samostatné historii je osmá příčka ze šampionátu v roce 2017.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články