Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Remíza, která chutná. Čeští házenkáři zvládli skvěle závěr duelu se Severní Makedonií

Čeští házenkáři v prvním utkání play-off kvalifikace mistrovství světa remizovali se Severní Makedonii 24:24. Svěřenci nového španělského trenéra Xaviera Sabatého ve Zlíně ani jednou nevedli, prohrávali až o sedm branek, ale skvěle zvládli závěr. Odveta se hraje v neděli na půdě soupeře. Přímý přenos vysílá ČT sport Plus od 18:55.

"Hlavně v prvním poločase jsme měli problémy a nehráli dobře. Musíme vidět i pozitivní věci. Byli jsme minus sedm v druhém poločase a dokázali jsme se z toho oklepat a srovnat. Vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, musíme být nakonec s remízou spokojeni," řekl Sabaté.

Pozice favorita českému týmu zle neseděla. Severní Makedonci stříleli přesně, pivoti se prosazovali silou a v brance hrál životní zápas Nikola Mitrevski. Češi na něm mnohokráte ztroskotali.

Českým házenkářům nevyšel ani jeden ze začátků poločasů, v celém zápase museli dotahovat. V 35. minutě prohrávali už o sedm branek a sen o vypracování solidní pozice pro odvetu byl tatam. V brance sice vzdoroval útokům Tomáš Mrkva, chytil dokonce dvě sedmičky makedonské hvězdy Kirila Lazarova, ale na vítězství to nestačilo.

"Nemyslím si, že jsme hráli úplně špatně, ale my jsme šance neproměňovali. Místy jsme byli mínus sedm branek, takže to asi bereme," uvedl po zápase Matěj Kíma

"Makedonci minimálně v obraně byli silní, nepodařilo se nám prosadit jeden na jednoho a musíme lépe pokrýt hru s pivotem," dodal Klíma.

Ještě v 52. minutě měli Makedonci pohodlný pětigólový náskok, v závěrečných minutách jim ale došly síly.

V poslední pětiminutovce hosté proti zlepšené české obraně už nedokázali skórovat a o náskok nakonec přišli. Domácí tým se trefil čtyřikrát za sebou, remízu před nedělní odvetou v bouřlivém prostředí ve Skopje mu necelých 10 sekund před koncem zajistil odvážným průnikem Kašpárek.

Národní celek nestartoval na světovém šampionátu od roku 2015, kdy v Kataru obsadil 17. místo. V odvetě se reprezentanti pokusí Makedoncům oplatit vyřazení v play-off před šesti lety.

ČR - Severní Makedonie 24:24 (10:13)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Mizera - Hrstka 5/2, Piroch 2, Choleva 2, Kašpárek 3, Babák 3, Číp, Vančo, Havran, Klíma 5, V. Patzel, Užek 1, Zeman 2, Režnický 1, Franc.

Nejvíce branek Makedonie: Taleski 5, Lazarov a Georgievski oba 4. Rozhodčí: Erdogan, Özdeniz (oba Tur.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 4/1. Vyloučení: 4:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články