Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rakušané proplouvali obranou a čeští házenkáři na úvod ME prohráli

Čeští házenkáři nevstoupili dobře do mistrovství Evropy. Na úvod šampionátu totiž prohráli s domácím Rakouskem 29:32. Ve Vídni teď český výběr čekají ve skupině týmy Severní Makedonie a Ukrajiny.

Házenkářský souboj Horák - Bilyk
zdroj: ČTK/AP

Český tým se s Rakušany na velké akci utkal na Euru před šesti lety a podlehl výrazně 20:30. Tentokrát podlehl domácímu týmu o tři branky a mohl za to slabý výkon obrany.

Češi druhou půli jen dotahovali, přitom v poločase ještě vedli 14:13. Druhá půle však patřila domácímu favoritovi, který si udržoval mírný náskok.

"Myslím, že zápas byl hodně vyrovnaný. Rakousko lépe zvládlo poslední čtvrthodinu a zejména konec utkání. Podali jsme dobrý výkon, dali jsme 29 gólů. Ale 32 obdržených je strašně moc, zejména 19 v druhé půli. Ale nemůžeme mít hlavy dole. Hráči tam nechali vše, bylo tam to, co jsme po nich chtěli. Soupeř byl o něco lepší," řekl trenér Jan Filip.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři na úvod ME nestačili na Rakousko

V úvodní české sestavě chyběl nejlepší střelec minulého Eura Zdráhala. Islandští rozhodčí poslali hosty v páté minutě už podruhé do oslabení a i kvůli tomu si Rakušané před ne zcela zaplněnou desetitisícovou halou udržovali na začátku mírný náskok.

Za první polovinou úvodního dějství nahradil Mrkvu v české brance Galia, chvíli nato se dostal poprvé do hry i Zdráhala a obraz hry se změnil. Hosté srovnali a v 25. minutě je Zdráhala poslal do vedení 12:11.

S jednobrankovým náskokem šel český celek i v pauze do kabin, úvod druhého dějství ale opět nezachytil. Rakušané se sérií tří branek dostali do vedení 18:15, hosté však rychle zareagovali a i díky několika Galiovým zákrokům v polovině druhé půle srovnali na 22:22, když se prosadil ze spojky Kašpárek.

"Poslední desetiminutovku prvního poločasu jsme přebírali otěže. Tam jsme z toho mohli vytěžit ještě malinko víc. Psychická převaha v poločase byla na naší straně, bohužel jsme o to po přestávce rychle přišli a najednou jsme prohráli o tři," uvedl Filip.

Češi pak znovu neproměnili několik vyložených šancí a domácí opět odskočili do tříbrankového vedení. Táhl je především kapitán a Horákův spoluhráč z Kielu Bilyk, který dal celkem 12 gólů a byl nejlepším střelcem utkání. Hosté už na zvrat neměli a do mistrovství vstoupili stejně jako předloni prohrou.

"Jedním z rozhodujících faktorů, že jsme nedokázali zvítězit, byl výborný výkon brankáře Eichbergera v druhém poločase. Brankářský duel dnes vyhráli oni," podotkl Filip. "Rakouský tým hrál na konci lépe, proto vyhráli. Jestliže jsme chtěli pomýšlet na výhru, nesměli bychom dostat 32 gólů," dodal Zdráhala.

Dalšími soupeři svěřenců trenérů Filipa a Kubeše ve skupině B budou v neděli Severní Makedonie, v úterý pak Ukrajina. "Možná máme trochu nůž na krku. Ale samozřejmě i pro Makedonce to bude důležitý zápas, protože postupují dva týmy. Každá jedna prohra může stát někoho postup," uvedla spojka Tomáš Babák.

Šampionát poprvé v historii hraje 24 týmů a hostí ho tři země  vedle Rakouska ještě Švédsko a Norsko. Z každé z šesti čtyřčlenných skupin postoupí do další fáze turnaje první dva celky.

ČR - Rakousko 29:32 (14:13)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 6, Bečvář 3, Jurka 2, Horák 1, Kašpárek 3, Babák 3, Číp 2, Vančo, Zdráhala 5, Klíma, Solák, Mubenzem 2, Zeman 2, Mojžíš.

Nejvíce branek Rakouska: Bilyk 12, Božovič 7. Rozhodčí: Eliasson, Palsson (oba Isl.). Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/2. Vyloučení: 3:5. Diváci: 7200.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články