Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Rakousko se opře o Bilyka. Hrozil jsem mu, že budu píchat do voodoo panenky, smál se Horák

Jeden z nejtěžších možných startů zažijí čeští házenkáři na úvod mistrovství Evropy. Domácí Rakušané s publikem v zádech a talentovaným střelcem Kielu Nikolou Bilykem dnes prověří českou obranu v čele s Pavlem Horákem. Ten rakouskou hvězdu dobře zná z působení v předním celku Bundesligy.

Spojka Kielu Nikola Bilyk
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Eibner-Pressefoto via ww

Rakušané na Euru před dvěma lety obsadili předposlední patnáctou příčku, Češi šestou. Papírově by se mohl zdát favorit jasný, jenže je tu několik ale... Hned první faktor, který hraje pro soupeře, je domácí podpora.

"Je to velká výhoda. Samozřejmě tomu jakoby podlehnou i rozhodčí jako v každém jiném sportu. Když je deset tisíc diváků v hale a většina podporuje domácí tým, je přirozené, že lidi jsou schopni tomu tlaku podlehnout," prohlásil trenér Daniel Kubeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři se připravují na páteční start ME proti Rakousku

Domácí házenkáři zaznamenali progres, navíc mají zase o dva roky vyspělejší klíčové hráče. Mezi ně, kromě Bilyka, patří i zkušené křídlo Robert Weber či nadějný pivot Tobias Wagner. Všemu velí bývalý skvělý slovinský házenkář Aleš Pajovič.

"Individualit mají víc. Změnou trenéra, kterou udělali před rokem, se mančaft zlepšil. Navíc mají v týmu hráče, který hraje za jeden z nejlepších týmů světa. To jim určitě zvedne sebevědomí a doufejme, že se proti nám nerozstřílí," vyzdvihuje Bilyka brankář Martin Galia.

Dobře třiadvacetiletého tuniského rodáka zná obranný specialista Kielu. "Je velmi dobrý, šikovný, mladý. Nejuniverzálnější hráč Rakušanů. Sice měl poslední dva měsíce horší formu, ale prostoru dostal hodně. Filip (Jícha, kouč Kielu – pozn. red.) na něm hodně staví. V reprezentaci bude mít ještě víc prostoru, ale taky bude víc pod tlakem. Ne přímo trenérem nebo hráči, ale veřejností a sebou samým," odhaduje urostlý český bojovník.

Jak u Horáka bývá zvykem, ani u Bilyka nenechal nit suchou, v žertu. "Už mu přes dva měsíce vyhrožuju, že až skončí půlka sezony v Německu, tak vytáhnu voodoo panenku a budu do ní píchat jehličkami. Zatím je pořád zdravý," smála se téměř dvoumetrová spojka.

Český tým se s Rakušany na velké akci utkal pouze jednou. Na Euru v dánském Herningu před šesti lety podlehl výrazně 20:30. Povede se svěřencům Daniela Kubeše a Jana Filipa odplata? Dnešní utkání začne v 18:15.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články