Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Proti nejtěžšímu soupeři a bez Jíchy. Češi vstupují do MS proti Francii

Dauhá – Po osmi letech se čeští házenkáři opět představí na mistrovství světa a hned ve svém úvodním zápase je čeká pořádná zkouška. Jejich prvním soupeřem bude v rámci skupiny C jeden z největších favoritů na celkový triumf Francie. Naposledy Češi na olympijské vítěze narazili v říjnu, kdy v kvalifikaci mistrovství Evropy podlehl 25:41. Stejně jako v Chambéry ale zřejmě bude chybět kapitán Filip Jícha, který má virózu. Přímý přenos sledujte od 18:45 na ČT sport nebo na našem webu.

"Zatím to vypadá tak, že Filip nebude. Má horečku, dneska s námi nemohl trénovat," řekl jeden z trenérů Daniel Kubeš. "Změní se nám styl hry, někteří kluci si možná dovolí vzít to víc na sebe. Ale hra nestojí na jednom hráči, to by bylo nebezpečné," dodal kanonýr Pavel Horák.

Češi nechtějí příliš spekulovat, zda je výhodné hrát s Francií hned na začátku. "Dá se říct, že má často pomalejší rozjezdy než závěry šampionátů, na druhou stranu v současné chvíli se ten soupeř pohybuje kvalitativně na úplně jiné úrovni než my," uvedl Kubeš.

Na podzim Češi ve Francii vysoko prohráli, kvůli zranění jim ale chybělo pár opor včetně Jíchy. "Určitě to bude podobná Francie jako v kvalifikačním utkání. Neočekáváme žádné velké změny, podle mě budou hrát v podobné sestavě. Pokud se nám podaří sehrát lepší utkání, než jsme hráli ve Francii, budeme rádi," podotkl Kubeš, kterého spolu s Janem Filipem čeká ostrá trenérská premiéra na vrcholné akci.

Francii považuje za naprosto komplexní tým. Výběr galského kohouta to dokazuje výsledky - vyhrál dva ze tří posledních světových šampionátů, ovládl minulé olympijské hry a před rokem triumfoval po takřka bezchybných výkonech na mistrovství Evropy.

"Každý tým má silné a slabší stránky, ale ty slabší stránky Francie jsou minimální. Na každém postu mají vynikající hráče se zkušenostmi, jsou dlouho spolu, ví, jak se vyhrávají velké zápasy. Je to taková mašina na úspěchy a největší favorit MS," podotkl Kubeš.

"Dáme do toho všechno. To je jeden z těch bodů, který se budeme snažit říkat našim hráčům. Aby se vydali na maximum. Tak se posunou dál, tak získáme zkušenosti, které potřebujeme," doplnil Kubeš, který ještě v červnu jako hráč pomohl k postupu do Kataru v play-off přes Srbsko.

Souboj s Francií nebude pro házenkáře klíčem k případnému postupu, zřejmě důležitější duely je čekají až poté. Ve skupině ještě změří síly se Švédskem, Egyptem, Islandem a Alžírskem a do vyřazovacích bojů postoupí první čtyři týmy. "Samozřejmě další zápasy jsou z hlediska postupu stoprocentně důležitější. S body proti Francii nepočítáme, ale tím neříkám, že se je nepokusíme získat," uvedl s úsměvem Horák.

Češi hrají zápasy obden a čtyři z pěti včetně úvodního s Francií začínají až ve 21:00 místního času (19:00 SEČ). "Malinko se ten denní režim posune, kluci se dostanou do postele poměrně pozdě. Ale nebude to žádný problém, nemá to vliv na přípravu," uvedl Kubeš.

Duel s Francií odehraje český celek v nejmenší ze tří hal pro šampionát s kapacitou 5 500 diváků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články