Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Příznivý los. Házenkářky si o účast na mistrovství světa zahrají se Švýcarskem

V play-off kvalifikace o postup na prosincové mistrovství světa se české házenkářky utkají se Švýcarskem, proti němuž budou papírovým favoritem. Dvojzápas začnou 16., nebo 17. dubna doma, odvetu odehrají 20., či 21. dubna venku. Rozhodl o tom los ve Vídni.

Reprezentantka Markéta Jeřábková (vlevo) společně s Šárkou Marčíkovou při bránění Švédek
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

Národní tým byl mezi deseti nasazenými celky a vyhnul se papírově nejtěžším soupeřům. Los byl pro reprezentantky velmi příznivý, se Švýcarskem totiž ještě nikdy neprohrály. Oba soupeři se naposledy utkali předloni v listopadu na přípravném turnaji v Chebu a Bašného svěřenkyně zvítězily 35:30.

"Los je přijatelný. V osudí byly týmy, které jsou silnějšími protivníky, byla tam ale i družstva slabší. Velmi silným soupeřem by byly například Rakušanky," uvedl Bašný.

Švýcarky patří dlouhodobě k evropskému podprůměru. Výběr země helvétského kříže ještě nikdy v historii nestartoval na světovém ani evropském šampionátu. "Za poslední roky ale udělal velký progres. V první fázi kvalifikace teď remizoval s Běloruskem, a to v Minsku. To je velmi dobrý výsledek, Bělorusky mají dobrý tým," upozornil Bašný.

"Musíme si na ně dát velký pozor. Švýcarsko má plán rozvoje, program práce s mladými hráči a zlepšení se projevuje u ženských i mužských reprezentací. To se ukázalo i na mistrovství světa mužů v Egyptě, kam jeli Švýcaři jako náhradníci a vůbec se tam neztratili. Svou kvalitu nám ukázaly Švýcarky i na turnaji v Chebu," doplnil Bašný.

I vzhledem k tomu, že se kvůli pandemii koronaviru hrají sportovní akce bez diváků, nepovažuje trenér za důležité, že jeho svěřenkyně začnou dvojzápas doma. "To je někdy označováno za nevýhodu. Podle mě to nevýhoda není, záleží na tom, jak si rozehrajeme první utkání. Je to 50 na 50. Navíc v situaci, že se hraje bez diváků, se výhoda domácího prostředí trochu stírá," zakončil Bašný.

Češky na minulém mistrovství světa předloni nehrály po těsné porážce v play-off s Černou Horou. Na šampionátu v roce 2017 překvapivě došly až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovily nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily na mistrovství světa ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

Šampionát bude hostit od 1. do 19. prosince Španělsko. Vedle něj už mají jistou účast i obhájkyně zlata Nizozemky a kvarteto z loňského ME: Norsko, Francie, Chorvatsko a Dánsko.

Los play-off:

Česko - Švýcarsko, Turecko - Rusko, Slovinsko - Island, Slovensko - Srbsko, Ukrajina - Švédsko, Rakousko - Polsko, Maďarsko - Itálie, Rumunsko - Severní Makedonie, Portugalsko - Německo, Černá Hora - Bělorusko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články