Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Přehlídka světových hvězd připomíná českou házenkářskou minulost

Praha – Největší domácí házenkářské úspěchy připomene sešlost velikánů na štvanickém centrkurtu. V Praze se v rámci exhibice Hvězdy pro legendy představí bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha a spolu s ním například Francouzi Daniel Narcisse, Thierry Omeyer nebo Srb Momir Ilič.

Filip Jícha
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

"Jsem nadšený, že tady můžu být a podílet se na oslavách. Musíme si uvědomit, co tahle země pro historii házené udělala," řekl Narcisse. "Bude zajímavé hrát na venkovním stadionu," dodal. Akce připomínající největší úspěchy české házené vyvrcholí ve středu od 16:00 ženským a od 18:15 mužským zápasem mezi výběry světa a týmem složeným z českých a slovenských hráčů a hráček.

Vedle Jíchy se představí ještě třeba Francouzi Jackson Richardson a Bertrand Gille, Němci Daniel Stephan a Henning Fritz, Polák Slawomir Szmal a Maďar László Nagy. "Žiju v Praze a jsem nadšený, že všechny můžu přivítat v našem krásném městě a zemi. Jsem šťastný, že tady mám všechny velké hráče a trenéry, kteří pro mě hodně znamenají, a doufám, že na tuhle akci budou rádi vzpomínat," řekl Jícha.

"Máte prázdniny, přesto jste přijali pozvání na exhibici, což je pro nás ctí," přivítal hvězdy manažer českých reprezentačních týmů Karel Nocar. "Je to pro nás jako díkůvzdání. Mít tady hvězdy, které v současnosti propagují házenou, jak to nejlépe jde, je nejlepší možnou oslavou našich úspěchů," řekl šéf svazu Radek Bendl.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko si připomíná úspěchy domácí házené

České úspěchy z minulosti se vážou k sedmičkám v letopočtech. V roce 1957 vyhrála ženská reprezentace MS, o deset let později získali zlato muži. Před 60 lety Dukla Praha premiérově triumfovala v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí a před 45 lety vybojoval mužský celek stříbro na olympiádě v Mnichově.

Mužský tým povedou slavní trenéři Francouz Claude Onesta a Alfred Gíslason z Islandu, který vedl Jíchu v Kielu. Ženský výběr pak Morten Soubak s Heinem Jensenem, kteří budou mít k dispozici šest hráček vítěze Poháru EHF Rostova.

"Je ctí tady být. Jako mladík jsem proti československým týmům mockrát hrával. Házenou Češi zpočátku tvořili a rád jsem přijel oslavit jejich výročí," řekl Gíslason. "Československá házená byla velkou značkou ve své době, pro nás to byl mladý sport a všechno tady pro Francii vlastně začalo," řekl Onesta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články