Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Politiku neřeší a usmívají se i po prohrách. Spojení Korejci potrápili Srby. Píšeme historii, hlásí

Frustrace na Korejcích i po porážkách není znát. Proč? Zažívají totiž historický šampionát a užívají si ho. Na mistrovství světa v házené hraje poprvé jednotný tým složený z Jihokorejců a Severokorejců. V nabité skupině už ztratili šanci na postup, přesto podávají proti favoritům sympatické výkony. Se Srby dlouho vedli a prohráli těsně 29:31. Dnešní utkání skupiny B mezi Makedonií a Španělskem sledujte exkluzivně od 20:25 na webu ctsport.cz, na programu ČT sport pak od 20:55.

Korejští házenkáři na MS v Německu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Jörg Schüler

Poločas s favorizovaným Srbskem zvládli 16:14 a ještě čtvrt hodiny před koncem duelu vedli o gól. Ovšem svěřenci Čo Jung-šina nakonec prohráli o dvě branky. S domácími Němci sehráli důstojný part (19:30), mistři světa z Francie zabrali až dvacet minut před koncem, kdy definitivně odskočili (23:34), a s Ruskem Korejci prohráli o sedm (27:34). 

Korejci nepůsobí jako výrazní outsideři, přestože se několik dní před šampionátem ještě všichni neznali a souhru pilovali na kempu od 21. prosince. Jejich účast na turnaji se potvrdila teprve v říjnu minulého roku, když jihokorejská i severokorejská házenkářská federace přijala pozvánku od IHF.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo - Korea

Na soupisce figurují čtyři severokorejští hráči. Tři mladíci do 21 let Ri Kjong-song, Pak Jong-gon, Ri Jong-mjong a devětadvacetiletý Ri Song-jin. Všichni nastupují za jihokorejskou námořní akademii v městě Jinhae-gu.

"Je pro mě velkou ctí být součástí tak velké, globální akce a hrát v historický moment spojené Koreje. Píšeme v Berlíně další kus historie házené," prohlásil brankář Park Jae-jong.

Sestřih utkání Korea - Srbsko

Právě tento jednadvacetiletý jihokorejský gólman si hlasitě říká o angažmá v Evropě. Svými zákroky mužstvo drží. Proti Německu se zaskvěl 18 úspěšnými zákroky s celkovou úspěšností 39 procent. Proti Srbsku dokonce skóroval hodem přes celé hřiště.

"S naším trenérem brankářů jsme hodně analyzovali německé střelce, a proto byl můj výkon docela dobrý. Snažíme se ze všech sil bojovat až do konce utkání a nic nevzdávat," řekl Park po duelu s Němci.

Zajímavé momenty z utkání Korea - Srbsko

Korejci vypadají na palubovce jednotně, zřetelné limity ve výkonnosti oproti házenkářsky vyspělým soupeřům nahrazují bojovností a snahou vydržet s aktivní hrou až do konce utkání. "Jsme jeden tým, nezáleží na tom, kdo odkud pochází," zdůrazňuje soudržnost kapitán Jung Su-jong, i přestože se obě země politicky rozcházejí.

Se spoluhráči utužoval kolektiv a piloval taktiku dvacet dní před šampionátem. Korejci si zatrénovali v Horst Korber Sportcentru v Olympijském parku v Berlíně. Na začátku ledna sehráli přípravná utkání, s třetiligovými německými celky Vfl Potsdam a HC Oranienburger, obě prohráli.

Organizátor kempu Alex Gehrer ocenil přístup Korejců, kteří vše dělali s úsměvem. Ani po porážkách nekřiví obličeje stejně jako jejich enkláva fanoušků, která je podporuje v hledišti. Na utkání s Německem pak dostalo pozvánku 250 oficiálních hostů z obou zemí.

Své zkušenosti zaznamenává reprezentační výběr v pravidelném on-line deníku v korejštině, aby přiblížil krajanům, co nyní prožívá v Německu. Ještě si před koncem základních skupin šampionátu zapíše ve čtvrtek utkání proti adeptům na postup Brazilcům.

Zdroj
ČT sport, ihf.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články