Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Po debaklu senzační výhra. Češi na ME porazili olympijské vítěze z Dánska

Z výprasku od Španělů se oklepali nejlépe, jak mohli. Čeští házenkáři ve svém druhém vystoupení na mistrovství Evropy senzačně porazili po dramatickém vývoji olympijské vítěze z Dánska těsně 28:27 a do tabulky si připsali důležité dva body v boji o postup.

Radost českých házenkářů
zdroj: REUTERS autor: Ognen Teofilovski

Bylo to až do posledních vteřin obrovské drama. Minutu před koncem se Češi i přes oslabení díky přesné trefě Pavla Horáka dostali do vedení, jenže favorit v ten moment měl vše ve svých rukou. Pozice se pro reprezentaci navíc ztížila po dalším vyloučení, a v závěru tak odolávala dvojité přesile. V klíčových chvílích ale fantastickou fazónu opět potvrdila jedna z nejvýraznějších postav utkání.

Brankář Martin Galia necelých dvacet sekund před koncem vychytal pokus Seveřanů. Navíc si skvěle vedl i při následné rozehrávce přes vytáhlou obranu soupeře, po níž se Češi dostali do brejku, z kterého rezultovala ještě sedmička. Tu další hvězda duelu Ondřej Zdráhala, který nasázel osm branek, sice nedal, ovšem nemuselo ho to vůbec mrzet. Bylo totiž rozhodnuto.

Český celek má na kontě po dvou zápasech dva body stejně jako Dánsko. Skupinu vede se čtyřmi body Španělsko, které v druhém pondělním utkání porazilo Maďary. Právě s nimi reprezentanti ve středu uzavřou skupinu a k postupu do další fáze turnaje jim stačí remíza.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři na evropském šampionátu senzačně porazili Dánsko

"Hráli jsme skvělý zápas. Bylo to pro všechny velmi překvapivé. Myslím, že většina diváků a možná ani my sami nevěřili, že můžeme proti Dánům uspět. Stalo se to a je to pro nás úžasný večer. Věřím, že všichni hráči jsou tak jako my pyšní na to, co jsme tady dokázali a snad jsme udělali pyšnými i některé lidi doma," uvedl jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš.

"Chtěli jsme všem ukázat, že umíme hrát házenou. Samozřejmě je to z říše snů, ale šli jsme si za tím. Myslím, že nás Dánové trochu podcenili a už se do zápasu prostě nedostali. Dali jsme do toho vše, teď si musíme odpočinout a jedeme na Maďary," uvedl Galia.

Zatímco se Španělskem český tým prohrál druhý poločas 6:16 a zápas končil v hluboké herní depresi, proti dalšímu aspirantovi na medaile Dánsku předvedl výkon na naprosté hranici možností. Olympijští vítězové sice už po sedmi minutách odskočili do tříbrankového vedení, ale reprezentanti hráli s obrovským elánem a brzy ztrátu smazali.

Mezi tyčemi se překonával gólman Galia, který tentokrát dostal v úvodu přednost před Mrkvou. Po 17 minutách Číp z křídla srovnal a vzápětí dokonce Petrovský poslal outsidera do vedení. Jen vinou několika technických chyb šli Češi v přestávce do kabin se ztrátou 15:16.

Po pauze druhý největší favorit turnaje dvakrát opět vedl o tři góly, ale národní tým ztrátu znovu dotáhl. Češi vyhecovaní hlasitými fanoušky předváděli svou nejlepší házenou za poslední roky. Mezi tyčemi kouzlil gólman Galia a v 55. minutě Zdráhala poslal obrovského outsidera do senzačního vedení 26:25.

Lídr českého týmu pak upravil na 27:26, jenže Číp v předposlední minutě dostal po faulu dvouminutový trest a Hansen ze sedmičky srovnal. I v oslabení se ale prosadil minutu a tři sekundy před koncem Horák.

Půl minuty před závěrečnou sirénou vyloučili rozhodčí i Landu, ale Galia v kritické chvíli ve dvojnásobném oslabení vytáhl zákrok večera, který byl celkově jeho sedmnáctý. Češi si vzali oddychový čas, posledních 20 sekund v nerovnovážném počtu hráčů už zvládli a nemuselo jim vadit ani to, že Zdráhala nedal sedmičku.

Národní tým si tak senzačně připsal skalp soupeře, na jehož výhru vypsaly sázkové kanceláře nejnižší možný kurz 1,01:1. "Snažil jsem se kluky furt hnát dopředu, ať se nedívají na tabuli. To je jedno, jestli je to o jeden, dva nebo tři góly. Na konci jsme měli víc sil. Dánové hráli v sedmi lidech a nemohli se prosadit přes obranu," řekl Galia.

Český celek startuje na velké akci poprvé od MS v roce 2015. Maximem reprezentace na Euru je šesté místo, na minulém ME předloni tým nestartoval.

ČR - Dánsko 28:27 (15:16)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Zdráhala 8, Kašpárek 5, Hrstka 4/1, Horák 4, Číp 3, Bečvář a Petrovský po 2, Stehlík, Mubenzem, Kasal, Zeman, Landa, Kotrč, Sviták.

Nejvíce branek Dánska: M. Hansen 7/2, Lauge Schmidt a Zachariassen po 6. Rozhodčí: Gousko, Repkin (oba Běl.). Sedmimetrové hody: 3/1 - 5/3. Vyloučení: 4:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články