Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Plánování srazu šlo za námi. Zpětně je ale každý generál, mrzí odvolaného kouče Filipa

Národní tým vedl s kolegou Danielem Kubešem necelých sedm let a tato sportovně úspěšná cesta bohužel skončila po událostech mimo palubovku. Jan Filip byl společně s realizačním týmem házenkářské reprezentace v úterý večer odvolán Exekutivou Českého svazu házené. Důvodem bylo pochybení na srazu před mistrovství světa v Egyptě. Do Afriky jeho svěřenci neodletěli kvůli vysokém počtu nakažených covidem-19 a zranění hráčů.

Původně se zdálo, že tato sportovní tragédie neohrozí pozici členů realizačního týmu. V pondělí ale Filip a Kubeš odpovídali exekutivě na otázky ohledně odřeknutí šampionátu. "Doporučili jsme vzhledem ke zdravotnímu stavu v týmu, že nevidíme možnost účasti. Dělali jsme do poslední chvíle vše možné, abychom na mistrovství světa odletěli," stál si za svým Filip v rozhovoru pro Českou televizi.

Po vyhodnocení zpráv a vyslechnutí zástupců reprezentace měla ovšem exekutiva jiný názor. K situaci se vyjádřili trenéři, tři hráči, kapitán Ondřej Zdráhala, brankář Martin Galia a Vojtěch Patzel, manažer Adam Štegl a lékař Petr Holub. Hlasování devíti členů exekutivy nakonec dopadlo těsně pět ku čtyřem pro stanovisko, že realizační management pochybil.

"Realizační tým nevyčerpal všechny možnosti k odletu na mistrovství světa. Pro mě byl hlavní bod, že nedonominovali dostatečný počet hráčů tak, aby se mistrovství světa mohlo absolvovat," prohlásil člen exekutivy Vojtěch Srba.

Je nám líto, video expirovalo.
Realizační tým českých házenkářů byl odvolán, šéf svazu Chvalný rezignoval

Jako druhý stěžejní důvod těchto razantních kroků uvedla exekutiva nevhodně zvolený program akce. "Teď se můžeme bavit… Zpětně je každý generál. Plánovali jsme to s nejlepším svědomím, abychom odletěli i na Faerské ostrovy s co nejsilnější sestavou, protože pro nás byla důležitá i kvalifikace s ohledem na postup na mistrovství Evropy. Hráči, kteří mají angažmá v Německu, hráli až do 30. prosince, z našeho pohledu to jinak nešlo. Ale ano, plánování akce jde za námi," řekl bývalý vyhlášený reprezentační střelec Filip.

Filip s Kubešem vedli národní tým od léta 2014 a vloni v lednu s nimi vedení svazu prodloužilo smlouvu o další tři roky. Největšího úspěchu se svými svěřenci dosáhli před třemi lety šestým místem na evropském šampionátu v Chorvatsku.

"Zatím jsem konec asi nedokázal vstřebat. Je to vše čerstvé a nepřemýšlel jsem o tom. Pořád je to pro nás obrovsky bolestivé, pro hráče a realizační tým. Tohle nás bude bolet ještě dlouho," dodal Filip.

Po hlasování exekutivou rezignoval i prezident svazu Chvalný. V jeho čele stál od dubna 2018, kdy se vrátil do funkce po pěti letech. České házené už předtím šéfoval mezi roky 2001 až 2013.

"Dodatečně se to hodnotí velmi dobře, když jste v teple a z kanceláře hodnotíte někoho, kdo byl v absolutním stresu. Toto řešení považuji za krajní, nešťastné a pro český svaz do budoucna nedobré," uvedl Chvalný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články