Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Oslabení házenkáři se pokusí proti Francii o senzaci

Brno - České házenkáře čeká předposlední utkání kvalifikace mistrovství Evropy. Svěřenci Jana Filipa a Daniela Kubeše nastoupí proti úřadujícím světovým i evropským šampionům a olympijským vítězům Francouzům. Roli jim proti velkému favoritovi a již jistému postupujícímu ještě víc ztěžuje rozsáhlá marodka. Mimo hru je deset hráčů včetně kapitána Filipa Jíchy, i bez nich se ale chce národní tým pokusit o senzaci. Přímý přenos utkání odvysílá ČT sport a náš web od 18:00.

Trenérská dvojice Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš
zdroj: ČTK/PR/Pavel Lebeda/chf.cz

Češi za určitých okolností mohou už po zápase s Francií slavit postup. Na druhém místě čtyřčlenné kvalifikační skupiny totiž mají dvoubodový náskok před Makedonií, a pokud by ve středu uhráli více bodů než balkánský tým ve Švýcarsku, získali by jistotu účasti na šampionátu.

V opačném případě se bude rozhodovat až v neděli, kdy se Češi představí na závěr kvalifikace v Makedonii. Z každé skupiny projdou na závěrečný turnaj dva celky, které doplní nejlepší tým z třetích míst.

"Máme velké problémy se zraněními, ale to neovlivníme. Prostě se s tím musíme vyrovnat a hrát s tím, co máme k dispozici. Pro každého hráče to bude událost, ale i šance a zkušenost," řekl Filip.

Přestože Francie má už jistý postup, podle českých trenérů přistoupí k zápasu naplno. "Sestava, kterou pošlou na hřiště, bude určitě nejlepší, co mají," podotkl Kubeš. "Víme, s kým máme tu čest. Budeme hrát proti nejlepšímu týmu světa, který nemá slabiny," dodal Filip.

Češi na podzim na úvod kvalifikace prohráli ve Francii vysoko 25:41, na lednovém šampionátu ale vládce světové házené pořádně potrápili a podlehli jen o tři branky 27:30. V obou případech scházel Jícha.

"Máme taktické varianty. Víme, jakou cestou vyrazit a co by na ně mohlo platit. Ověřili jsme si to při mistrovství světa v Kataru. Sledovali jsme i video, můžeme přesně ukázat, kde jsme udělali chyby a čím jsme překvapili. A v tom chceme pokračovat," uvedl Filip.

Pomůže házenkářům znovu Brno?

Reprezentanti znovu spoléhají na brněnské publikum. V moravské metropoli loni dokázali v play-off o mistrovství světa proti Srbsku smazat osmigólové manko z úvodního duelu a v roce 2008 tam v kvalifikaci porazili i nynějšího soupeře Francii.

"V Brně jsme odehráli ty nejlepší zápasy v národním týmu, co pamatuji. Každý hráč musí odevzdat všechno, jít až za hranici svých možností. Jestli to bude stačit na výhru, nebo ne, to uvidíme," řekl Kubeš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články