Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Odvolání trenérů je příliš tvrdé, poškodí to českou házenou, míní odstupující šéf svazu Chvalný

Pět ku čtyřem. Těsněji exekutiva českého svazu házené nemohla rozhodnout. Trenéři Jan Filip a Daniel Kubeš byli odvoláni a následně rezignuje i prezident Jaroslav Chvalný. S takovým postupem zásadně nesouhlasil. Národní celek podle něj postupoval tak, že chtěl na mistrovství světa odjet. Nemyslí si, že by tým porušil opatření proti covidu-19.

zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Managementu reprezentace exekutiva mimo jiné vytknula, že nesprávně zvolil program akce, chybně reagoval na zhoršující se zdravotní situaci v zemi a včas nezřídil náhradní výběr.

"Hodnocení proběhlo poměrně bouřlivě, padaly tam argumenty a fakta, která se nemohla úplně stoprocentně ověřit. Celý plán přípravy sestavuje reprezentační úsek, reprezentační trenéři. Exekutiva to hodnotila ex post. Já jsem se vyjádřil v tom smyslu, že tento způsob řešení nepodporuji. Osobně to vnímám tak, že to rozhodnutí je příliš tvrdé. Jsem přesvědčen, že jsou i jiné mechanismy, jak to řešit," řekl Chvalný.

"Mé postavení je v této chvíli složité, možná i takřka schizofrenní. Musím to rozhodnutí exekutivy samozřejmě respektovat a akceptovat ho, ale vnitřně s ním nesouhlasím. Domnívám se, že poškodí českou házenou," dodal.

Exekutiva realizačnímu týmu výslovně nevytkla žádné závažné porušení opatření proti koronaviru. Spíše se domnívá, že vedení mužstva mohlo být na situaci lépe připravené.

Je nám líto, video expirovalo.
Realizační tým českých házenkářů byl odvolán, šéf svazu Chvalný rezignoval

"Abychom v tuhle chvíli zhodnotili, jestli tři nebo pět hráčů měli nebo neměli roušku, to nejde. My jsme na tom místě nebyli, dělat kontroly u dospělých lidí, to nepřipadá v úvahu. Věřím, že většinově pro to udělali vše. Neříkám, že jako celý národ ne vždy a úplně stoprocentně dodržujete všechna nařízení. Ale já jsem přesvědčen, že naprostá většina nařízení splněna byla," uvedl Chvalný.

"Jde spíše o to, že když už se tam covid dostal, tak většina exekutivy vyčítá, že na to nebyl a mohl být plán. Stejně jako je rozpolcená exekutiva, je rozpolcená i společnost. Já říkám, že ta situace s koronavirem je prostě strašně neprobádaná. Neexistuje žádné schéma, když se vám to do týmu dostane," podotkl Chvalný.

Stres byl neuvěřitelně velký

"Realizační tým se nějak rozhodl. Je otázka, jestli správně. Můžeme to hodnotit tak, že úplně správně asi ne, když to vedlo k tomu, že tým neodletěl. Na druhou stranu hoďme kamenem, kdo jsme bez viny. Jsem přesvědčen, že tým postupoval v souladu s tím, že chtěl na šampionát odjet nejen zdravý, ale i dobře připravený. Vím, jak je těžké rozhodovat se ve stresu a ten stres byl neuvěřitelně velký," doplnil Chvalný.

Exekutiva odvolala trenéry přesto, že tým posunuli. V roce 2018 s ním na evropském šampionátu dosáhli na nečekané šesté místo a také vloni na Euru jej dovedli k postupu ze skupiny. "Tohle je jedna z věcí, která je určitě nezanedbatelná. Tohle exekutiva respektuje. Na druhou stranu většina exekutivy prohlásila, že to, co se stalo, je natolik fatální a poškozuje dobré jméno svazu, že za to musí nést následky," uvedl Chvalný.

Navzdory rezignaci v čele svazu ještě na přechodnou dobu zůstane, než bude připravena volební konference. "Osobně jsem se velmi rozhodoval. Nicméně jsem byl vyzván, abych ještě zůstal a pomohl připravit všechny kroky, které jsou třeba zejména ke konferenci a zachování kontinuity. Vyúčtováváme dotace, připravujeme žádost o dotace. Abych neohrozil chod svazu, řekl jsem, že po tu zákonnou dobu 60 dní zůstanu," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články