Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

O titul mistrů Evropy si zahrají házenkáři Chorvatska a Španělska

Dvě semifinálové bitvy určily finalisty evropského šampionátu házenkářů. V té úvodní Chorvaté ve Stockholmu porazili Nory 29:28 po druhém prodloužení a po deseti letech si zahrají finále. Zápas čtyři vteřiny před koncem rozhodl Željko Musa. Chorvati budou v neděli usilovat o první evropské zlato, protože obě dosavadní finále prohráli. Soupeři jim budou obhájci titulu ze Španělska. Ti porazili 34:32 Slovinsko a ve finále jsou potřetí za sebou.

 

ME házenkářů, Chorvatsko - Norsko
zdroj: ČTK/PA autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Chorvatský tým si v prvním poločase vypracoval tříbrankový náskok, ale Norové se drželi a ve 40. minutě ztrátu smazali. V dramatickém závěru druhé půle měli Chorvati za stavu 23:23 poslední útok, ale nedokázali ho ani pořádně zakončit.

V prodloužení oba týmy spoléhaly především na nejlepší střelce, autora deseti branek Sandera Sagosena a osmigólového Domagoje Duvnjaka. Chorvatský házenkář prokázal pevné nervy, když v poslední vteřině prvního desetiminutového nastavení proměnil sedmimetrový hod a vyrovnal na 26:26. Ještě větším hrdinou se pak ale stal čtyřiatřicetiletý Musa, který první střelou v utkání poslal Chorvatsko do finále.

Ve druhém semifinále měli naproti tomu Španělé v poločase k dobru už pět branek a soupeřům po změně stran nepomohlo k obratu ani riskování s hrou bez brankáře, třebaže se v závěru dokázali přiblížit na nejtěsnější rozdíl.

Španělé obhajují předloňský titul a ze čtveřice semifinalistů jsou jediní, kdo už v minulosti dokázal mistrovství Evropy vyhrát. Slovinci, vicemistři z roku 2004, se v sobotu utkají o bronz s Norskem, které ještě evropskou medaili nemá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články