Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

O nominaci na ME rozhodne kouč Bašný v listopadu. Nejistý je start Hrbkové

Příprava českých házenkářek na prosincové mistrovství Evropy ve Francii směřuje do závěrečné fáze. V pátek a sobotu se svěřenkyně Jana Bašného utkají v rámci soustředění v Luhačovicích se Slovenskem. V listopadu čeká reprezentaci turnaj v Chebu, po němž bude známa nominace. Chybět v ní bude těhotná spojka Mostu Petra Maňáková, nejistý je start Michaely Hrbkové.

Michaela Hrbková
zdroj: chf.cz autor: Alžběta Vejrostová

Na přípravném kempu v Luhačovicích nyní Hrbková chybí kvůli pracovním povinnostem a zranění. Hrbková, která působí v reprezentaci 14 let, na loňské mistrovství světa jela jako nejlepší hráčka a střelkyně německé bundesligy a vítěznou brankou proti Rumunsku v posledních vteřinách poslala Češky do historického čtvrtfinále.

"Teď není v nominaci, protože je zraněná. Má natržený lýtkový sval. Kromě toho pracuje v Německu a změnila post, takže nemá tolik dovolené," objasnil Bašný, proč nyní Hrbková chybí v Luhačovicích a je i mezi náhradnicemi na soupisce. "Jsme domluvení na individuálním programu a uvidíme, jestli ji povoláme na kemp do Chebu. Potom se rozhodneme, jestli budeme potřebovat její služby na šampionátu," uvedl Bašný.

Hrbková pracuje v Německu na úřadě v oddělení pro uprchlíky. "Pokud bych na mistrovství nejela, určitě bych podporovala holky aspoň v televizi. Reprezentovat pro mě vždycky bylo, je a bude čest, ale v mém věku je potřeba dívat se i více do budoucna," řekla jednatřicetiletá Hrbková.

Spolu s Maňákovou tvořila šprýmařskou dvojici, která před každým zápasem šampionátu vymýšlela pro fanoušky na sociálních sítích různé slogany, jimiž se snažily nalákat diváky ke sledování zápasů. Dobrou náladu v týmu dělaly i jako hlavní lakérky nehtů nebo loni na šampionátu v Německu mikulášskou nadílkou.

"Jsou to zkušené hráčky, které by nám určitě pomohly. Růča (Maňáková) je univerzálka a může hrát všude a je důležitá v obraně. Míša dává góly. Pokud nepojedou, nedá se s tím nic dělat a musíme vzít jiné mladé hráčky. Ty jsou ale zase dravé a bojovné, takže věřím, že si to nějak sedne," prohlásila kapitánka Iveta Luzumová.

Jasno o nominaci bude po turnaji v Chebu

Dva týdny před šampionátem reprezentantky čeká klíčový kemp a turnaj v Chebu. "Bude tam kromě nás Švýcarsko, Slovensko a Chorvatsko," přiblížil Bašný turnaj, který je v plánu od 22. do 24. listopadu. Po turnaji oznámí, kdo pojede na šampionát.

Podle Bašného je jádro 12 hráček stejné, doplní je čtyři další. Zatím není jasné, zda na turnaj pojedou tři brankářky stejně jako na předchozích dvou šampionátech, nebo zda trenér zvolí variantu dvou brankářek doplněných o hráčky do pole.

Po Chebu bude mít tým dva dny volna. "Po něm se přesuneme rovnou do místa konání naší skupiny do Brestu ve Francii, kde budeme mít tři a půl dne na přípravu," informoval Bašný, který ve Francii působí jako trenér v klubu.

Zatím necítí nervozitu ani tlak z toho, že bude hrát v prostředí, kde působí. Tým si stejně jako na předchozích mistrovstvích klade vysoké cíle. "První cíl je jasný a je pořád stejný. To je dostat se ze základní skupiny. Už jen kvůli tomu bychom měli výhodu při losování ohledně mistrovství světa v příštím roce. Na posledním šampionátu jsme loni prohráli ve čtvrtfinále a cíle týmu jsou být pořád lepší a lepší," řekl Bašný.

Češky se v základní skupině v Brestu utkají s obhájkyněmi titulu Norkami, dále s Rumunskem s nejlepší hráčkou světa Cristinou Neaguovou a také s Německem. Zatímco s Norkami loni na světovém šampionátu i předloni na ME Češky prohrály vysokým rozdílem, favorizované Rumunsko loni překvapivě vyřadily v osmifinále a dosáhly historického osmého místa na světě. S Německem se na dvou posledních šampionátech neutkaly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články