Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Norské házenkářky překvapení nedopustily a jsou mistryně světa

Herning (Dánsko) - Házenkářky Norska porazily ve finále mistrovství světa Nizozemsko 31:23 a získaly třetí světové zlato po triumfech v letech 1999 a 2011. Seveřanky rozhodly o svém vítězství už v první půli, kterou nad přemožitelkami českého celku z červnové kvalifikace vyhrály vysoko 20:9. Bronz berou Rumunky, které zvítětily nad Polskem přesvědčivě 31:22. Cenný kov vybojovaly po deseti letech. Deseti góly se na tom podílela Cristina Neaguová.

 

Rumunské házenkářky
zdroj: Reuters

Norky získaly třetí světové zlato po triumfech v letech 1999 a 2011 a potvrdily pozici současných vládkyň světové házené. Ovládly totiž i minulé mistrovství Evropy a poslední dvě olympiády. "Myslím, že jsme odehrály téměř perfektní šampionát. Věřím, že budeme v téhle cestě pokračovat ještě mnoho dalších let," uvedla norská opora Stine Oftedalová, která se dostala do All Star týmu mistrovství. 

Nizozemsko, jehož dosavadním maximem na světovém šampionátu bylo páté místo z roku 2005, prošlo do finále suverénněji než Norsko, do souboje o zlato se ale promítly větší zkušenosti Seveřanek.

Ty vykročily za zlatem už v úvodním poločase, v němž si od prvních minut vytvořily náskok, který postupně navýšily až na 20:9. K velkému výkonu se také rozchytala norská brankářka Grimsboová, která od osmé minuty inkasovala do přestávky jen pětkrát a její celková úspěšnost zákroků v zápase se pohybovala okolo padesáti procent. Po první půli se dokonce zastavila na úctyhodných 61 procentech.

"Kari byla v první půli lídrem našeho týmu. Předvedla několik skoro zázračných zákroků a díky prvnímu poločasu jsme vyhráli celý zápas," řekl islandský kouč norského celku Thorir Hergeirsson. "V první půli jsme měli problémy se střílením branek, přes norskou obranu jsme se nemohli dostat. Nedařilo se nám ani v obraně," doplnil nizozemský trenér Henk Groener.  

Nizozemky zdánlivě ztracený duel nevzdaly, zlepšily obranu a osm minut před koncem stáhly manko jen na pět gólů. Víc už se nepřiblížily a Norky závěr zkušeně zvládly. Sedmi brankami se na výhře Seveřanek podílela Herremová, za soupeřky se osmkrát trefila Polmanová.

"V šatně jsem o poločasové přestávce řekl, že si nezasloužíme zakončit šampionát takovýmhle způsobem. Hráčkám jsem řekl, že bychom měli bojovat gól po gólu, což udělaly, a snížili jsme na rozdíl pěti gólů. Ukázali jsme, že umíme hrát házenou," cenil si nizozemský trenér, že jeho celek v druhé půli finále ještě zdramatizoval. "Teď jsme zklamaní, ale už zítra doceníme, čeho jsme dosáhli," dodal Groener. 

Nizozemky navzdory finálové porážce slaví první cenný kov v historii světových a evropských šampionátů. Skalp čerstvých držitelek stříbra si v červnové odvetě play-off kvalifikace připsaly české hráčky, které v Mostě zvítězily 25:23. Kvůli vysoké porážce v Nizozemsku ale na šampionát nepostoupily.

Rumunky díky výhře nad Polskem vybojovaly medaili po deseti letech. Deseti góly se na tom podílela hlavní hvězda Cristina Neaguová. V roce 2005 byly Rumunky druhé, ve sbírce úspěchů mají i další stříbro z roku 1973 a titul z roku 1962. Polky skončily čtvrté stejně jako na předchozím šampionátu před dvěma lety a na medailový zisk dosud čekají. 

Výsledky mistrovství světa házenkářek

finále: Norsko - Nizozemsko 31:23 (20:9)

Nejvíce branek: Herremová 7, Lökeová 6, Alstadová 4 - Polmanová 8, Snelderová 5.

o 3. místo: Rumunsko - Polsko 31:22 (15:8),

o 5. místo: Rusko - Dánsko 25:21 (16:5),

o 7. místo: Francie - Černá Hora 34:23 (20:13).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články