Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nizozemky potvrdily roli favoritek a připravily Češkám první porážku v kvalifikaci ME

Až ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy okusily chuť porážky. České házenkářky nestačily na lídra skupiny Nizozemky, když prohrály 29:30. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla i přes první nezdar zůstanou na druhém postupovém místě.

Utkání Česko – Nizozemsko
zdroj: Česká házená

Češky mají po porážce po polovině kvalifikace na kontě čtyři body za podzimní výhry nad Finskem a v Portugalsku, Nizozemsko zůstalo stoprocentní. V neděli čeká oba soupeře odveta. Na šampionát, který budou na přelomu listopadu a prosince hostit Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko, projdou první dva týmy z každé skupiny a čtyři nejlepší celky z třetích míst.

Reprezentantky podlehly Nizozemkám i ve třetím utkání za poslední rok. Vloni v březnu s nimi prohrály ve Zlaté lize a v prosinci na světovém šampionátu, kde osmým místem vyrovnaly maximum od rozdělení federace. Oba týmy se potkají i v dubnu ve čtyřčlenné skupině kvalifikačního turnaje o účast na olympijských hrách.

"Jsem velmi šťastný za to, že se hráčky dokázaly vrátit do zápasu. I když jsme prohráli, jsem velmi pyšný na to, jakou holky ukázaly morálku, motivaci. Měli jsme možnosti překlopit zápas v náš prospěch, ale neproměnili jsme některé skvělé možnosti," řekl Dahl.

"Potřebujeme si věřit v tom, že můžeme bojovat s těmi nejlepšími v Evropě. Stále máme hráčky, které si říkají: Ó, my hrajeme s těmi nejlepšími. Ale my potřebujeme proti těm nejlepším také vyhrávat," doplnil třiapadesátiletý norský trenér.

Češky, kterým kvůli zranění chyběla kapitánka Veronika Malá, se před zaplněnou halou na Podvinném mlýně v prvním letošním utkání chvíli hledaly. Pátý tým prosincového mistrovství světa začal svižně, v páté minutě vedl 5:1 a po úvodní třetině první půle už 9:3.

Dahlovy svěřenkyně se ale postupně dostaly do rytmu a poměrně výraznou ztrátu ještě do přestávky o více než polovinu stáhly, byť nevyužily dlouhou přesilovku šest na čtyři. Několika zákroky se blýskla brankářka Kudláčková a ve 27. minutě Cholevová snížila na rozdíl dvou gólů. Diváky pak zvedla ze sedadel Kuxová, která v poslední sekundě dokázala hodem z devíti metrů obstřelit zeď.

Po změně stran vystřídala mezi tyčemi Kudláčkovou náhradní brankářka Novotná. Češky i dál hrály na hranici svých možností a nečekaně držely s obrovským favoritem krok. Přispěla k tomu i Novotná, která se blýskla hned 10 zákroky.

Domácí tým hnaný fanoušky od stavu 22:24 zaznamenal tři branky po sobě, díky tomu v polovině druhého dějství srovnal a po dvou proměněných sedmičkách v podání Jeřábkové ve 47. minutě poprvé v utkání vedl. Na senzační výsledek ale Češky nakonec nedosáhly. Také Nizozemky totiž vzápětí zaznamenaly šňůru tří gólů, získaly dvoubrankové vedení a těsný náskok už si pohlídaly.

"Byli jsme velmi blízko. V posledních dvou třech minutách jsme měli velmi dobré šance, ale nedali jsme je. Vítězství nebylo daleko, ale to je sport. Chtěl bych poděkovat fanouškům. Jsem rád, že jsme jim ukázali dobrou házenou. Náš nejlepší výkon pod mým vedením to ale nebyl, ten jsme podali na mistrovství světa proti Španělsku," uvedl Dahl.

Utkání skupiny 3 kvalifikace mistrovství Evropy házenkářek:

Česko – Nizozemsko 29:30 (16:18)

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná – Königová 3, Demlová, Stříšková 1, Kordovská, Šustáčková 3, Desortová, Stellnerová 3, Kuxová 2, J. Franková 3, A. Franková 1, Dresslerová, Zachová 2, Jeřábková 9, Cholevová 2.
Nejvíce branek Nizozemska: van Weteringová, Housheerová obě 5. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 4/4 – 3/2. Vyloučení: 2:6. Diváci: 1489.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články