Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Neúčast házenkářů na MS má dohru. Odvoláni jsou trenéři Kubeš a Filip, končí i prezident svazu Chvalný

Nečekaná zpráva přišla po jednání Exekutivy Českého svazu házené. Ta s okamžitou platností odvolala realizační tým mužské reprezentace, končí tedy trenéři Daniel Kubeš a Jan Filip.  Důvodem je pochybení při reprezentační akci předcházející mistrovství světa v Egyptě, na které český národní tým kvůli rozsáhlé nákaze covidem-19 v týmu neodcestoval. V návaznosti na toto rozhodnutí rezignoval prezident Českého svazu házené Jaroslav Chvalný a další dva členové exekutivy.

Trenéři Daniel Kubeš a Jan Filip
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Exekutiva Českého svazu házené odvolává s okamžitou platností realizační tým reprezentačního družstva mužů z důvodů pochybení na základě zjištění, ke kterému dospěla z vyhodnocení předložených zpráv a vyjádření pozvaných členů realizačního týmu, hráčů a zaměstnanců sekretariátu o průběhu reprezentačních akcí za období od 27. prosince do 12. ledna 2021," stojí v oficiální zprávě Českého svazu házené.

Kromě prezidenta svazu Chvalného po tomto rozhodnutí rezignovali další tři zástupci devítičlenné exekutivy - předseda reprezentační komise Daniel Čurda, předsedkyně metodické komise Ilona Hapková a předseda soutěžní komise Petr Novák. Ten nicméně stejně jako Chvalný ještě po zůstane ve vedení po zákonnou dobu, která je 60 dní, než bude připravena volební konference.

Je nám líto, video expirovalo.
Realizační tým českých házenkářů byl odvolán, šéf svazu Chvalný rezignoval

Čurda zároveň oznámil stažení kandidatury do následujících voleb, které byly kvůli koronavirové situaci přesunuty na červen. Původně měly proběhnout už v listopadu poté, co od léta působí exekutiva v provizoriu, protože její členové rezignovali.

Trenéři uvedli, že zatím nemají bližší informace. "Včera mně osobně zavolali těsně před půlnocí Dan Čurda a pár minut na to Jarda Chvalný, že nás exekutiva odvolala z důvodů pochybení. Víc informací jsme nedostali," řekl serveru iDNES.cz Kubeš.

Exekutiva před šampionátem dala na doporučení realizačního týmu reprezentace odřeknout účast v Egyptě a stalo se tak den před odletem na turnaj. V kádru bylo 12 hráčů nakažených koronavirem, další pětice měla jiné zdravotní problémy. Pozitivní byli i oba trenéři.

Tým se sešel na konci prosince, kdy ještě bez některých opor sehrál přípravné utkání na Slovensku. S koronavirem se potýkal od začátku ledna od úvodu závěrečné přípravy na šampionát.

Kvůli covidu-19 nemohli reprezentanti odehrát úvodní dva zápasy evropské kvalifikace proti Faerským ostrovům, které byly odloženy. Mužstvo poté doplnili náhradníci, ale i u nich se při trénincích objevily zdravotní potíže. Vyslat do Egypta "béčko" exekutiva nechtěla.

"Příprava byla nestandardní, absolutně extrémní. Navíc se nám u těch hráčů, kteří trénovali v menším počtu, začaly objevovat zdravotní problémy. Přestože jsme dělali maximum, abychom odletěli, dospěli jsme k tomu, že už nevidíme světlo na konci tunelu," řekl v minulém týdnu Filip.

"Nechtěli jsme sestavit tým jen tak hala bala. Vyhodnotili jsme si to tak, že by to byl hazard ze sportovního hlediska. Nechtěli jsme účastí za každou cenu znevážit českou házenou. Jeli bychom tam na výlet, to jsme nechtěli podstoupit," dodal Chvalný.

Bývalí reprezentanti Filip s Kubešem vedli národní tým od léta 2014 a vloni v lednu s nimi vedení svazu prodloužilo smlouvu o další tři roky. Největšího úspěchu se svými svěřenci dosáhli před třemi lety šestým místem na evropském šampionátu.

Chvalný stál v čele svazu od dubna 2018, kdy se vrátil do funkce po pěti letech. České házené už předtím šéfoval mezi roky 2001 až 2013.

Zdroj
ČT sport, handball.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články