Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nemilosrdný los pro házenkáře. Ve skupině ME je čekají favorizovaní Španělé a Švédové

Na lednovém mistrovství Evropy si čeští házenkáři zahrají mimo jiné i s vítězem posledních dvou kontinentálních šampionátů Španělskem. Dalšími soupeři národního týmu budou v základní skupině E v Bratislavě úřadující vicemistři světa Švédové a Bosna a Hercegovina. Rozhodl o tom los v Budapešti.

Tomáš Babák
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Los rozdělil 24 účastníků ME do šesti čtyřčlenných skupin. Z každé skupiny postoupí první dvě mužstva do další fáze turnaje, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Euro začne 13. ledna a vyvrcholí 30. ledna v Budapešti.

Svěřenci trenéra Rastislava Trtíka si účast na závěrečném turnaji vybojovali díky druhému místu v kvalifikaci, jež skončila v minulém týdnu. Český tým se na ME představí potřetí za sebou, vloni obsadil 12. místo a v roce 2018 šestou příčkou vyrovnal maximum v samostatné historii. Od roku 2008 chyběl na Euru jen jednou.

Češi byli už před losem podobně jako dalších pět celků zařazeni do jedné ze skupin. Reprezentanti měli jistotu, že budou hrát ve skupině F v Bratislavě. Zatím není jisté, zda na utkání vzhledem k pokračující pandemii koronaviru budou moci diváci.

Národní mužstvo figurovalo ve třetím ze čtyř výkonnostních košů a z prvních dvou mu los přisoudil zřejmě nejtěžší možné soupeře. "Měli jsme trošku smůlu, s ohledem na postupový klíč je to velice těžká skupina. Psychologická výhoda je, že nikdo nebude od českého týmu proti Španělsku a Švédsku čekat vítězství. Nikdy neházím dopředu flintu do žita, i když toto je opravdu silné kafe. Aby se takto sešli ve skupině dva medailisté z posledního šampionátu, to se jen tak nevidí," uvedl Trtík.

"Naším cílem bude i tak postup ze skupiny, i když s tímto nalosováním to bude velice těžké. Musíme vyřadit jednoho z dvojice Španělsko a Švédsko. Máme proto o to větší radost, že budeme hrát v Bratislavě, a doufáme, že se v takto těžké skupině budeme moci opřít o fanoušky," doplnil prezident svazu a bývalý reprezentační kapitán Ondřej Zdráhala.

Španělé vyhráli poslední dvě ME a na lednovém MS získali bronz. Češi na házenkářského giganta z Pyrenejského poloostrova narazili na minulých dvou evropských šampionátech - v roce 2018 utrpěli debakl 15:32 a loni prohráli 25:31.

"Ze Španělska se nám stává stejný soupeř, jako bývala Severní Makedonie. Utkáme se s nimi už na třetím šampionátu. Rodrigo Corrales v rozhovoru mluvil o nadcházející obměně kádru, ale oni mají spoustu kvalitních hráčů. I přesto s nimi naši kluci mohou zabojovat," mínil Zdráhala.

Nesmírně silným soupeřem bude také Švédsko, které je se čtyřmi zlaty nejúspěšnějším týmem historie Eura. Letos v lednu na MS v Egyptě vybojovali Seveřané stříbro po finálové prohře s Dánskem. Na loňském evropském šampionátu skončili sedmí, v roce 2018 obsadili druhé místo.

Český tým měl na severského soupeře narazit už letos v Egyptě, kvůli koronaviru v mužstvu však účast na mistrovství světa na poslední chvíli odřekl. Národní celek se Švédy hrál naposledy v lednu 2016 v přípravě a oba zápasy prohrál stejně jako o rok dříve duel na MS v Kataru.

"Švédsko je jeden z favoritů na titul nebo minimálně na účast v semifinále. Je to velice těžký soupeř - jeden z těch, které jsem si rozhodně nepřál," připustil Zdráhala.

Bosnu čeká teprve druhá účast na Euru v historii, vloni obsadila předposlední 23. místo. Český celek hrál s balkánským soupeřem v kvalifikaci o minulé ME a připsal si výhru venku a porážku doma.

Složení základních skupin:

Skupina A: Slovinsko, Dánsko, Severní Makedonie, Černá Hora.
Skupina B: Portugalsko, Maďarsko, Island, Nizozemsko.
Skupina C: Chorvatsko, Srbsko, Francie, Ukrajina.
Skupina D: Německo, Rakousko, Bělorusko, Polsko.
Skupina E: Španělsko, Švédsko, Česko, Bosna a Hercegovina.
Skupina F: Norsko, Rusko, Slovensko, Litva.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články