Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Němečtí házenkáři po španělském kolapsu berou nečekané zlato

Krakov - Nečekaný titul z mistrovství Evropy si z Krakova vezou němečtí házenkáři. Podceňovaný tým s řadou debutantů ve finále zásluhou výborné obrany a gólmana Andrease Wolffa překvapivě rozdrtil Španělsko 24:17 a po titulu z roku 2004 získal druhé zlato z kontinentálního šampionátu. Naopak tým z Pyrenejského poloostrova neuspěl ani ve čtvrtém evropském finále a prodloužil čekání na premiérový triumf. Bronz vybojovalo Chorvatsko po vítězství 31:24 nad Norskem. 

Radost německých házenkářů
zdroj: DPA autor: Jens Wolf

Tým z Pyrenejského poloostrova působil nervózně, kupil velkou řadu technických chyb a zažil jeden ze střelecky nejhorších poločasů ve své historii. Němci postavili taktiku na mimořádně tvrdé obraně v čele s vynikajícím brankářem Wolffem, který chytal i nejvyloženější soupeřovy šance a měl téměř padesátiprocentní úspěšnost zákroků. Španělé mu dali za úvodních jedenáct a půl minuty jen jediný gól a za celý poločas skórovali pouze šestkrát.

Německo tak šlo v pauze do šaten s náskokem 10:6. Hned po přestávce outsider finále zvýšil na rozdíl šesti branek a španělské střelecké trápení pokračovalo. Wolff zlikvidoval další tři vyložené šance i dvě sedmičky a Häfner ve 44. minutě poslal Německo už do sedmigólového vedení.

Španělé byli v ofenzivě bezradní, navíc je mezi tyčemi nepodržel ani brankář Sterbik a v závěru už se psychicky zcela sesypali. Německo tak v klidu dokráčelo k výhře a k první velké medaili od vítězného mistrovství světa v roce 2007 na domácí půdě.

Chorvatsko se díky triumfu nad Norskem po čtyřech letech vrátilo na medailové pozice. Pořádající země příštího ME v roce 2018 přidala k dvěma evropským stříbrům třetí bronz a zároveň si zajistila postup na mistrovství světa. Norové se v červnovém play-off utkají se Slovinskem.

I přes porážku odehráli nejlepší šampionát v historii, dosud byli nejvýše šestí. Krátce před poločasem mělo Chorvatsko už pětibrankový náskok, ale Norové, kteří v semifinále prohráli s Německem až po prodloužení, dokázali po změně stran vyrovnat. Závěr však znovu vyšel mnohem lépe Chorvatsku, které se mezi nejlepší evropskou čtveřici probojovalo posedmé za sebou. 

Mistrovství Evropy házenkářů v Krakově

Finále

Německo - Španělsko 24:17 (10:6) Nejvíce branek: Häfner 7, Dahmke 4, Reichmann a Fäth po 3 - Entrerrios 5, Tomas 4/3, Dujšebajev 3. Rozhodčí: Gjeding, Hansen (oba Dán.). Sedmimetrové hody: 3/1 - 6/4. Vyloučení: 8:4.

o 3. místo

Chorvatsko - Norsko 31:24 (15:11) Nejvíce branek: Horvat 8/4, Duvnjak 6, Štrlek 4/1, Marič 4 - Sagosen 5, Jondal 4. 17:30 finále: Německo - Španělsko. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články