Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Nejasné časy české házené. Šéf svazu po kritice končí, řešení v nedohlednu

Česká házená se nejspíše pomalu blíží do mezní situace. Nejen kvůli kritice zástupců ligových klubů ke konci ledna příštího roku odchází ze svých funkcí prezident českého házenkářského svazu Radek Bendl a manažer reprezentací Karel Nocar. Oba nesrovnalosti odmítají, nadále však nechtějí působit v prostředí, které jim nedůvěřuje. Bendl navíc upozorňuje, že jeho odchodem může nastat hluché období tuzemské házené. "Je nebezpečné čekat, co teď nastane," tvrdí.

Házená
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

"Představitelé některých klubů, zvláště zástupci nejvyšších soutěží mužů a žen, již nějakou dobu vyjadřují nespokojenost s naší prací a dávají najevo, že není vůle a důvěra, abychom nadále pokračovali v naší práci," uvedli Bendl s Nocarem v minulém týdnu.

Podle Bendla se nejednalo o unáhlené rozhodnutí. "Od roku 2016 jsme věděli, že hnutí je názorově rozděleno a že bude trvat spoustu času a práce, než se povede ho spojit. V poslední době převládalo to ostatní nad tím, proč bychom měli dál spolupracovat a věřit si, vytratila se z toho sportovní stránka. Nastartovala se nedůvěra s extraligovými kluby, což vedlo k rozhodnutí situaci zklidnit," dodává pro Českou televizi.

Spouštěčem byl i konec projektu česko-slovenské házenkářské interligy. Kluby jej odmítly. "Všechno to má počátek v diskusích o vzniku česko-slovenské extraligy, která se chystala," přiznává šéf Asociace ligových klubů házené Jan Schneider.

"Milníků k rozhodnutí, že soutěž nebyla, bylo několik. V březnu 2016 se téma otevřelo na základě žádosti konkrétního klubu. Diskutovali jsme model a podmínky, až jsme se dostali do nějakého stavu v lednu 2017 a potřebovali jsme vědět finální rozhodnutí klubů," vysvětluje Bendl s tím, že termíny se dále posouvaly.

Jan Schneider, předseda Asociace ligových klubů házené:

"Nepopírám, že asociace není určitou reakcí na stav, který v házené nastal. Dlouho jsme považovali schůzky s ligovými kluby za neuchopené. Chtěli jsme jít v této oblasti po vzoru basketu, fotbalu a hokeje kupředu. Asociaci jsme ustanovili počátkem roku, je nás 13 ligových klubů. Chceme sdružit názory klubů do jednoho hlasu, aby jednání se svazem do budoucna probíhalo komfortněji a pružněji, aby za kluby promlouval jeden orgán. Druhá věc je dána tím, že házená je krásný sport a situaci má složitou. Není dobré jen kritizovat, ale přinést pomoc. Nabídli jsme svazu, že se budeme podílet na řízení soutěží, propagaci. Chceme být další složkou, která bude ve hnutí pomáhat k rozvoji."

To ale podle něj kvůli generálnímu partnerovi nešlo dělat donekonečna. "Měl dávat peníze a čekal na stanovisko. Ještě v březnu byl finální prostor pro to si říct finální ano, nebo ne," dodává.

Podle Schneidera se ale věc měla jinak. "Kluby po celou dobu měly zájem o zkvalitnění nejvyšší soutěže. Vadila nám její příprava. Je záhadou, proč trvalo rok, než jsme se dostali k zásadním dokumentům – rozpisu, marketingové smlouvě," tvrdí. Kluby údajně neměly informace o jménu generálního partnera ani částce, která do společné ligy půjde.

Dění v Českém svazu házené
zdroj: ČT sport

"Když jsme měli přihlášky podat, zavazovali jsme se, že budeme dodržovat dokumenty, ale fyzicky jsme je obdrželi až na jednání v únoru. Chtěli jsme znát podmínky, za jakých se bude soutěž hrát, bohužel k datu přihlášek jsme tyto informace neměli," dodává Schneider.

Bendl však trvá na tom, že konkrétní podmínky garantovány byly. "A kluby to věděly. Takhle fungujeme vždy. Podmínky byly na stole." Nezdar projektu nicméně považuje za svůj neúspěch. Ligová asociace se do budoucna ale dalším diskusím o interlize nebrání. "Máme zájem o jakýkoliv projekt, který zlepší kvalitu házené, ale musí být dobře připravený," říká Schneider.

Kluby dále kritizovaly svazové hospodaření a financování letní exhibiční akce Hvězdy pro legendy na pražské Štvanici, které se zúčastnila řada zahraničních osobností. Podle svazu, který poukazoval na prestiž celé akce, je ale vše v pořádku, což dokumentoval podrobným rozpisem nákladů.

Náklady pro akci Hvězdy pro legendy
zdroj: ČT sport

"Ekonomický aspekt věci je hlavní problém, který v akci vidíme. Jinak jsem pro, aby podobné akce házená realizovala," myslí si Schneider, jemuž vedle financí vadí i fakt, že se akce pořádala ve středu – uprostřed pracovního týdne. "Pro moravské kluby bylo poměrně nekomfortní jet do Prahy na Štvanici," říká.

Bendl zároveň upozornil, že jeho a Nocarovým odchodem se tak přiblížila mimořádná konference, která rozhodne o konferenci volební. "Cesta k novému vedení je dlouhá, není jednoduchá." Jeho konci v čele svazu prý předcházela kritika ze strany asociace klubů. Následně pak exekutiva svazu navrhla onu rezignaci. Bendl očekával, že zástupci klubů již budou mít po kritice připraveno řešení, jak situaci dále řešit. To však nenastalo. 

"Mrzí mě, že odpovědnost na sebe berou dva lidé. My chceme diskutovat o kolektivní odpovědnosti celého orgánu. Pokud to ukončíme, pak se můžeme bavit o rozvoji," prohlašuje Schneider.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články