Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nechávali jsme Nikolovi prostory ke střelbě, mrzelo Horáka. Kolega z Kielu byl při chuti

Defenziva českých házenkářů dostala v úvodním utkání zabrat. Levá spojka Pavel Horák je její součástí a proti Rakušanům bránil i kolegu z Kielu Nikolu Bilyka. Kapitán domácích pomohl úctyhodnými dvanácti trefami k vítězství 32:29.

Reprezentační spojka Pavel Horák proti Rakousku
zdroj: Český svaz házené autor: Ivo Dudek

Třiadvacetiletá talentovaná spojka hrozila střelami z devíti metrů. "Dal dvanáct gólů, hlavně na konci se prosazoval. Docházely nám síly, oni tlačili. Dalo by se říct, že jsme za Rakušany pokulhávali. Pak jsme přeháněli pohyb v obraně a nechávali Nikolovi prostory, kde mohl střílet. Naopak my jsme se párkrát netrefili. To udělalo na konci rozdíl," zhodnotil Horák.

Přitom český tým šel do kabin o přestávce s jednogólovým vedením v zádech. "První poločas jsme měli pod kontrolou, ztráceli míče a nevěděli, co dělat. Ve druhém jsme je dostali zpátky do hry chybami v útoku a Rakušani dali dost snadných gólů, což jim dodalo energii, sebevědomí a dotlačili to až do konce. Dá se říct, že měli o kousek víc štěstí než my," prohlásil obranný specialista Kielu.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři na úvod ME nestačili na Rakousko

Výhodu domácího prostředí Rakušanů viděl ze dvou úhlů pohledu. "Jsou tlačeni domácími diváky, na druhou stranu si myslím, že v průběhu prvního poločasu jim to svázalo ruce. Dostali se pod tlak. Začali se tam motat, ztrácet míče, ale my jsme toho nevyužili. Šlo o naši šanci je srazit a využít toho, že se zadrhli. My jsme se ale o možnost vyhrát připravili," litoval přerovský rodák. 

Úvodní porážka staví české mužstvo do pozice, že musí v dalších dvou duelech se Severní Makedonií a Ukrajinou uspět. "Skupina je prostě vyrovnaná a každý může porazit každého. Může se to ještě zamotat, že nepostoupí Rakušan. Vše je otevřené. Máme dostatek zkušených hráčů, že bychom neměli nepodlehnout nějaké panice. Nový zápas, nové karty, budeme se prát," uvedl Horák.

Ve Wiener Stadhalle, kde vytvořilo atmosféru 7 200 diváků, ho zamrazil úvod s hymnami. "Vlajek a červených dresů tu byla spousta. Super od našich fanoušků. Nečekal jsem, že jich tolik přijede. Jak zpívali čeksou hymnu... Uf, měl jsem husí kůži," řekl lídr českého týmu.

Kromě atmosféry Horáka však překvapilo klima na stadionu. "Na to, že se hrálo v hokejové hale, bylo tady nečekané vedro. Dali tam nějaké vyhřívání podlahy. Palubovka je teplá, což je sice zprvu příjemné, ale člověk se pak zapotí," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články