Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Naplnil se scénář kdo s koho. Němky se zase vrátily na zem, těší Bašného

Úvodní dva duely proti favoritkám prohrály, poslední proti Norkám dost výrazně. Ovšem před evropským šampionátem ve Francii české házenkářky tušily, že rozhodne až utkání s Němkami a nutnost zvítězit. Potvrdilo se to, jen s výjimkou, že svěřenkyně Jana Bašného musí přát i Norkám, aby obraly o body Rumunky. Klíčová bitva s Němkami začíná v Brestu zítra od 18:00.

Česká brankářka Lucie Satrapová s Ivetou Luzumovou na ME
zdroj: Český svaz házené autor: Robert Grim

Češky hrají dřívější utkání skupiny D. Poté budou od 21:00 sledovat druhé utkání a fandit obhájkyním evropského titulu Norkám. "Proti Němkám to bude hrozně těžké utkání. Ale máme trošku výhodu, že před zápasem nebudeme vědět, jak na tom jsme. Jestli opravdu bez nadějí, nebo musíme vyhrát. Máme to prostě ve svých rukách a hrajeme na vítězství," prohlásila kapitánka Iveta Luzumová.

Bašného tým stále přemýšlí pozitivně. Němky může vykolejit po senzační výhře nad Norkami prohra s Rumunkami 24:29. "Výhoda by měla být na naší straně. Němky se hned druhý zápas po Norkách vrátily na zem. Myslely si, že je vše v pohodě, ale zase taková pecka to není. Najednou budou hrát rozhodující zápas o postup," říká kouč Bašný, jenž věří, že jeho hráčky mají i víc zkušeností s těžkými mezinárodními duely než soupeř.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky na ME nestačily na Norky

Seveřanky mají jistý postup, ale nenechte se mýlit. Proti Rumunkám mají o co hrát. Pokud by je porazily, berou si do druhé skupiny dva body a další dva by mohly přidat, když postoupí české družstvo.

"Norky rozhodně nebudou chtít postoupit do druhého kola bez bodu, což se jim může stát. Budeme brát to, že Norky vyhrají. Ony pak budou fandit nám, aby měly víc bodů ve druhém kole," kalkuluje Bašný. 

Postupová matematika pro Češky:

- Házenkářky musí bezpodmínečně porazit Němky, klidně i o gól. Tím budou mít lepší vzájemný zápas při srovnaném počtu dvou bodů.

- Ve druhém utkání musí Norky porazit Rumunky či s nimi remizovat.

- Ovšem pokud zvítězí Rumunky, při vítězství českého týmu nastane minitabulka s Norskem a Německem. Všichni po dvou bodech. Ovšem český tým kvůli debaklu s Norkami bude mít suverénně nejhorší skóre a turnaj by pro něj s největší pravděpodobností skončil.

- Pouze vysoká výhra o patnáct branek nad Německem svěřenkyně Jana Bašného posune dál bez ohledu na druhý výsledek.

Skupina D (Brest): 1. Rumunsko 2/4, 2. Norsko 2/2, 3. Německo 2/2, 4. Česko 2/0.

Co však Češky potřebují zlepšit, je obranná hra, především v jejím středu. Nedaří se jim bránit pivotky. "Vázla nám komunikace. Řekly jsme si, jakou obranu hrát, a v podstatě nám tam pivotka běhala, jak chtěla. Vždycky si počkala, kdo vyjde, kdo udělá krok, a za tu zaběhla. V poločase jsme si domluvily něco jiného, pak to fungovalo. Ale o poločase je pozdě, musíme pokyny dodržovat už od úvodu," apeluje Luzumová.

I Němky mají vysoké a produktivní spojky Xenii Smitsovou, Emily Bölkovou a také nejlepší střelkyni dvanáctigólovou pivotku Juliu Behnkeovou. "Proti nám je skoro každý tým větší. Němky hrají trochu víc silovější házenou než my. Nejsou tak rychlé jako Norky, což nám právě může víc vyhovovat," hlásí střední spojka Šárka Marčíková, která proti Norkám ve svém jubilejním padesátém startu v reprezentaci dala čtyři góly.

Když ne postup, aspoň třinácté místo

Pokud Češky porazí Němky, ale přesto nepostoupí, potěšilo by je konečné třinácté místo. To znamená, že budou nejlepší celek ze čtvrtých míst. "Jde ještě o to, abychom uhrály třináctou příčku a na něj si myslím, že budou dva body stačit. Třinácté místo znamená první koš na losování kvalifikace o mistrovství světa, což je základní cíl," povídá Bašný. 

Češky tuší, že musí být pozorné v obraně a zároveň dávat míče do křídel, kde se vcelku daří Janě Knedlíkové a Veronice Malé. Stejně jako Malá má nejvíce branek z týmu, tedy osm, Luzumová. Ale očekává od sebe víc. I Markéta Jeřábková střelecky strádá, když dala čtyři branky ze třinácti střel.

"Zatím jsme ani jedna z týmu nenašly nějakou extra formu. Loni se nám mistrovství světa sešlo skvěle, opravdu jsme měly formu jako blázen. Letos se tak všechny nějak hledáme a samozřejmě je hrozně těžké uhrát nějaký dobrý výsledek proti takovým soupeřkám. Musí se sejít opravdu všechno a musíme do toho dát všechny sto padesát procent. Bohužel mám takový pocit, že toto se ještě nestalo. Doufám, že si to šetříme na Němky," dodala Luzumová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články