Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Naděje na ME je pryč. Házenkářky těsně prohrály s Chorvatkami

České házenkářky si na listopadovém mistrovství Evropy nezahrají. V Poreči vzdorovaly Chorvatkám, vyhrály první půli, ale nakonec klíčové utkání ztratily poměrem 30:33. Naopak obhájkyně bronzu si na domácí půdě účast na šampionátu zajistily.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky podlehly Chorvatkám a přijdou o ME

Český celek má po čtyřech utkáních ve čtyřčlenné skupině na kontě pouze dva body za středeční senzační výhru nad lídrem tabulky Francií. Bašného svěřenkyním by už k postupu nestačila ani dvě vítězství nad Ukrajinou, v případě bodové rovnosti s druhým Chorvatskem by měly horší vzájemnou bilanci. Duely Češek s Ukrajinou byly v březnu kvůli ruské invazi odloženy na neurčito a jejich osud zatím není jasný.

"Těžko se dá hráčkám něco vyčítat. Bojovaly do poslední vteřiny, daly do toho vše. Je to sport, nedá se nic dělat. Postup jsme si neprohráli tady, ale v prvním zápase s Chorvatskem doma," řekl Bašný.

Národní tým po středečním senzačním triumfu nad olympijskými vítězkami a obhájkyněmi stříbra z Francie potřeboval k udržení naděje na postup bodovat i proti dalšímu medailistovi z předchozího Eura. Domácí celek v Poreči rychle získal tříbrankový náskok, ale Češky se brzy oklepaly. Po sérii tří branek na začátku třetí desetiminutovky otočily stav a udržovaly si mírné vedení. V poločase šly Bašného svěřenkyně do kabin s těsným náskokem 14:13.

Po změně stran měly Češky ještě chvíli duel nadějně rozehraný. Několikrát vedly o dva góly, ale pak se jim přestalo dařit v útoku. Mezi tyčemi je v domácí brance doslova deptala Kapitanovičová, která si připsala 20 zákroků.

Favorit rychle otočil stav a začal mít navrch. Na hostujícím týmu se postupně stále víc projevovala únava, za polovinou druhého dějství Chorvatky šňůrou tří gólů odskočily na 24:21 a závěr už nepustily. Českému celku nepomohlo ani devět branek Ivety Korešové, která se v dubnu vrátila do reprezentace po dvou a půl letech a mateřské pauze.

"Nepodali jsme tak kvalitní výkon jako ve středu. Trochu nám chyběla čerstvost, byla tam znatelná únava, ať už ze středečního zápasu nebo z dlouhé cesty. Bohužel se nám nepodařilo zopakovat fantastickou úspěšnost střelby, kterou jsme měli ve středu. Ani v obraně jsme nebyli tak kvalitní. Nedokázali jsme pokrýt v obraně jejich rychlou hru, rychlé kličky a hru s pivotem, to bylo asi rozhodující," přemítal Basný.

"Co se týče vývoje skóre, tak někdy v 16. minutě druhého poločasu, kdy to bylo nerozhodně, jsme dvakrát hloupě ztratili balon a byla tam jedna nepřesná střelba. Dostali jsme se do mínus dva nebo tři a pak už to bylo těžké. Chorvatky si to potom už pohlídaly," dodal kouč.

Bašného svěřenkyním nevyšel útok na čtvrtou účast na mistrovství Evropy po sobě. Šampionát hostí v listopadu Slovinsko, Severní Makedonie a Černá Hora. Na nejbližší závěrečný turnaj se neprobojovala ani mužská reprezentace, která neuspěla v play off o mistrovství světa.

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2022 házenkářek:

Skupina 4:

Chorvatsko - ČR 33:30 (13:14)
Sestava a branky ČR:
Kudláčková, Mučková - Knedlíková 6, Kvášová 2, Kordovská 1, Korešová 9, Mikulášková, Hurychová, Stříšková, Stellnerová, J. Franková, A. Franková, Kovářová 6, Jeřábková 2, Malá 4, Cholevová. Nejvíce branek Chorvatska: Blaževičová 11, Milosavljevičová 8. Rozhodčí: Xhema, Jahja (oba Kosovo). Sedmimetrové hody: 8/6 - 7/4. Vyloučení: 4:4. Diváci: 1400.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články