Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nabitý program kvalifikace na Euro. Házenkáře čeká systém tří duelů v pěti dnech

Koronavirová nákaza a odklady přináší českým házenkářům složitý program. Dvě odložená utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Faerskými ostrovy by měli odehrát v březnu a na konci dubna. Proti outsiderovi čtyřčlenné skupiny by v obou případech měli nastoupit mezi plánovanými duely s Ruskem a Ukrajinou. Kvalifikaci by tím pádem reprezentanti měli absolvovat netradičně jen ve dvou blocích po třech zápasech během pěti dnů.

Brankář reprezentace Tomáš Mrkva
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

O termínech informovala na svém webu evropská federace EHF. Český svaz bude jednat s ministerstvem zdravotnictví o tom, aby na zápasy dostal výjimky z opatření proti šíření koronaviru.

Český tým měl původně hrát s Faeřany už na podzim, ale kvůli koronavirové situaci v zemi byly oba duely odloženy na začátek ledna. Reprezentaci ale v úvodu letošního roku postihla rozsáhlá nákaza covidem-19 a utkání se ani na druhý pokus neuskutečnila. Národní celek navíc na poslední chvíli odřekl účast na následném mistrovství světa v Egyptě.

Svazová exekutiva poté kvůli údajnému pochybení těsnou většinou odvolala realizační tým v čele s oběma hlavními trenéry Janem Filipem a Danielem Kubešem a novým koučem jmenovala Rastislava Trtíka.

Uplynulé MS a stav světové házené zhodnotil Handball fokus podcast:

Šest utkání evropské kvalifikace bývá tradičně rozděleno do tří bloků po dvou duelech. Kvůli odkladům ale tentokrát EHF rozhodla, že by měl český celek odehrát jen dva bloky netradičně s třemi zápasy. V nabitém programu by měl zvládnout tři utkání během pouhých pěti dnů.

Do kvalifikace by měl národní tým vstoupit 10. března v Rusku, hned za dva dny přivítat Faerské ostrovy a 14. března pak hostit v odvetě Rusy. S Ukrajinou by měli reprezentanti hrát 28. dubna venku a 2. května doma, mezitím se 30. dubna mají představit na Faerských ostrovech.

Z třetí kvalifikační skupiny jsou zatím odehrána jen dvě utkání mezi Ruskem a Ukrajinou. Na šampionát postoupí první dva týmy z každé skupiny a doplní je čtveřice nejlepších celků z třetích míst.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články