Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Musíme zahrát co nejlépe a zbít je. To by nám mohlo jít, řekl před ME Horák

V reprezentaci házenkářů patří k největším oporám, a proto ho blížící se start mistrovství Evropy nijak nerozházelo. Před odjezdem tak byl Pavel Horák ve velice dobré náladě a příliš si nedělal ani těžkou hlavu z kvality soupeřů. Dvoumetrový dlouhán, který má za sebou roční působení v běloruském Meškovu Brest, spatřuje přednosti českého týmu ve fyzické síle, kterou podle něj bude třeba naplno uplatnit. 

Pavel Horák (vlevo) v dresu české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Bereme to od fyzicky nejslabšího po nejsilnějšího. Nejdříve zkusíme na Španěly, jestli je ubijeme. Potom přijdou fyzicky silnější Dánové. Nakonec Maďaři, kteří nás budou chtít zmlátit. Viděl jsem, že jsou pořád v posilovně. Musíme zahrát nejlépe, jak umíme, a zbít je. To by nám mohlo i jít," usmíval se pětatřicetiletý Horák. Na těžkou základní skupinu si nestěžoval. "Nebylo z čeho vybírat. I v jiných skupinách jsou kvalitní celky. Pro nás je každý silným soupeřem," podotkl.

Tým se na turnaji představí bez dlouholeté opory Filipa Jíchy, chybí už i brankář Petr Štochl a zraněný Tomáš Babák. I to bral Horák s nadhledem a humorem. "Znamená to, že se nebude v týmu mluvit tolik plzeňsky. Je tady už víc Moraváků. Užíváme si to. A Babák? Ani jsem si nevšiml, že tady není," vtipkoval na dotaz, jak se absence bývalých opor projeví na výkonech.

Do Běloruska zamířil Horák před rokem z bundesligového Erlangenu. Lákala ho hlavně možnost zahrát si Ligu mistrů. "Zatím je všechno v pořádku. Přežil jsem, nezhubl, nikdo mě nezavřel. Pouze si sem tam postojíme na hranicích. Většinou tři hodiny. Pokaždé, když chceme tam nebo ven. Jinak je to normální země. Akorát je opředená menším tajemstvím," řekl o současném angažmá, na které se vydal po jedenáctiletém působení v Německu.

Přizpůsobil se i tomu, že jeho přítelkyně nedostane celoroční vízum. Přijede za ním na tři měsíce a potom musí na tři měsíce odjet.

A nestěžuje si ani po sportovní stránce, i když výkonnostně se běloruská liga nedá s německou srovnávat. Brest hraje ale i ligu SEHA, které se účastní dále celky z Chorvatska, Makedonie, Srbska, Slovenska a Slovinska, k tomu Ligu mistrů.

"Takže máme spoustu kvalitních zápasů. To už se dá s německou ligou srovnat," řekl Horák. Na šampionát se těší i proto, že by měl mít možnost častěji uplatnit své střelecké schopnosti. V Brestu totiž plní pouze defenzivní úkoly. "V Bělorusku se ze mně stal definitivně obranář. V reprezentaci mě občas nechají přeběhnout přes půlku," dodal se smíchem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články