Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

MS se mu dlouho vyhýbalo. Teď dostal Schmid šanci a proti Francii ukázal gólové skvosty

Až paradoxně "neštěstí" jiných mu přihrálo životní příležitost. Andy Schmid teď přihrává chytře míč spoluhráčům a přesně střílí na mistrovství světa. Se švýcarskými kolegy nahradil na turnaji výběr USA, který skolil koronavirus. Hvězdná spojka diriguje hru a poprvé v kariéře udivuje nejen Evropu, ale i svět. Chtělo by se říct – konečně. Všechna utkání MS sledujte živě na webu ctsport.cz.

Andy Schmid zakončuje proti Francii
zdroj: Reuters autor: Anne-Christine Poujoulat

Házenkáři ze země helvétského kříže se dostali na světový šampionát po necelých 26 letech a dvanácti neúspěšných kvalifikacích. I když to nebylo sportovní cestou, nadšení bylo značné. "Tolik zpráv jsem nedostal ani na narozeniny," pousmál se Schmid.

Opora německého velkoklubu Rhein-Neckar Löwen s odletem do Egypta i v tak složité době neváhala. "Vím, že existují argumenty pro a proti kvůli koronavirové situaci. Ale musím to udělat, musím na tomto světovém šampionátu hrát. Pravděpodobně budu mít tuhle šanci jen jednou v životě," prohlásil sedmatřicetiletý Schmid před odletem.

V Egyptě si to užívá. Při výhře nad Rakušany skóroval sedmkrát, s ambiciózními Nory přidal decentně jeden gól, ale proti favorizovaným Francouzům byl v ráži. V závěrečném zápasu skupiny E nasázel do sítě Les Blues deset branek a jeho první v utkání byla zároveň 900. gólem v národním týmu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Desetigólové představení Andy Schmida proti Francii

Efektní střela po výskoku z obou nohou, podstřel, rychlá klička, vyberte si. Čtyřnásobný nejlepší hráč top soutěže světa Bundesligy (2014–2017) vytáhl proti Francii z repertoáru vše, co umí. V prvním poločase se trefil sedmkrát, poté se na chvíli odmlčel a přidal další tři trefy. Držel šance týmu na senzační bodový zisk. Ten nakonec nepřišel.

Švýcaři si nepřinesou do osmifinálové skupiny zvané "main round" žádný bod. Úřadující vicemistry světa Nory ovšem potrápili (25:31) a stejně jako olympijské vítěze z Pekingu a Londýna Francouze (24:25). 

"Snažili jsme se hrát naši hru, což se nám povedlo jak v ofenzivě, tak v defenzivě. Každý, kdo zná házenou, viděl, co tým ukázal proti nejlepší házenkářské zemi za posledních dvacet let. Jediné, co chybělo, že jsme nedostali zaslouženou odměnu v podobě výhry, nebo alespoň bodu," prohlásil trenér Michael Suter.

Vede odhodlaný tým, před kterým se bude mít každý soupeř v "main round" na pozoru. A může za to z velké části Andy Schmid...

Zdroj
ČT sport, www.faz.net

Hlavní zprávy

Nejčtenější články