Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Mrkva: Španěly jsme měli na lopatě, z porážky jsem naštvaný

Brankář Tomáš Mrkva dělal, co mohl, byl vyhlášen hráčem utkání, ale ani jeho 17 zákroků nestačilo k tomu, aby čeští házenkáři na úvod mistrovství Evropy dokázali obrat o body obhájce titulu Španěly. Dvaatřicetiletý gólman cítil, že národní tým měl velkého favorita na lopatě a z těsné porážky 26:28 byl vnitřně naštvaný.

"Jsme samozřejmě teď zklamaní, protože jsme podle mě dnes měli Španěly na lopatě. Bohužel jsme to nepřetavili aspoň v bod nebo i dva. Jsem obrovsky zklamaný a vnitřně naštvaný, že jsme to nezvládli," řekl Mrkva.

"Věděli jsme, že to bude dřina. Hráli jsme proti úřadujícím mistrům Evropy, takže žádná procházka růžovým sadem jako proti nikomu na tomhle mistrovství. Chtěli jsme do zápasu dát vše, abychom vydolovali aspoň bod. Myslím, že k tomu moc nechybělo," dodal Mrkva.

Český celek proti vítězům posledních dvou evropských šampionátů ještě v 51. minutě prohrával pouze o gól.

Naděje na bodový zisk udržel reprezentantům do samého závěru především Mrkva, který hlavně na startu obou poločasů předvedl řadu zákroků proti stoprocentním šancím.

"Můj výkon? Asi třešnička na dortu. Ale gólman je v bráně od toho, aby něco chytnul. Když to pomůže držet krok s úřadujícími mistry Evropy, je to vždy plus. My to prostě potřebujeme," konstatoval Mrkva, který po sezoně zamíří z Bergischeru do slavného Kielu.

V bratislavské hale Ondreje Nepely se mu chytalo velmi dobře. "Už když jsme tu trénovali, cítil jsem se tu dobře. Ta hala je nádherná, je to paráda. Perfektně postavená. Tribuny jsou v tmavě modré barvě, takže to nevadí do očí. Člověk si zvykne. Světlo je super, takže já se tu cítím dobře," pochvaloval si Mrkva.

Přestože kvůli opatřením proti koronaviru mohlo být hlediště zaplněné jen z jedné čtvrtiny, čeští fanoušci vytvořili reprezentantům prakticky domácí prostředí.

"Chtěl bych divákům poděkovat. To byla fantazie, co vytvořili za atmosféru, i když byla zaplněna jen čtvrtina haly. Člověku to okamžitě dodá na energii. Doufám, že přijdou ve stejném počtu i v dalších zápasech," přál si Mrkva.

Český tým ani tentokrát nedosáhl na první výhru nad Španělskem v samostatné historii, ale byl k ní možná nejblíže.

"Před čtyřmi lety jsme prohráli o 17 gólů, před dvěma lety to bylo minus šest, dnes minus dva. Když na příštím mistrovství vyhrajeme o gól, budu spokojený. Ale špás stranou. Já bych byl rád, kdybychom vydolovali bod. Co jsme předvedli jako mančaft, to bylo zralé minimálně na ten bod," mínil Mrkva.

V sobotu jeho tým čeká duel s Bosnou a Hercegovinou, která na úvod turnaje vysoko prohrála se Švédskem. Do další fáze projdou první dva týmy ze základní skupiny, Češi tak potřebují zvítězit.

"Nemůžu říct, kdo bude favorit. Na Euru jsou mančafty vyrovnané, je to nejlepší turnaj na světě, co se týče kvality. Asi jsme favorit nebyli, proti Bosně to zase bude vyrovnaný zápas. Doufám, že se tentokrát štěstí otočí na naši stranu," dodal Mrkva.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články