Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Mrkva rozšíří českou stopu ve věhlasném Kielu, podepsal dvouletou smlouvu

Velký milník v kariéře pro Tomáše Mrkvu. Brankář házenkářské reprezentace po sezoně zamíří do německého Kielu. Dvaatřicetiletý český gólman podepsal dvouletou smlouvu se slavným klubem, který vede Filip Jícha a obranu vyztužuje Pavel Horák.

Brankář reprezentace Tomáš Mrkva
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

Mrkva působí v Německu už od roku 2010 a nyní chytá třetí sezonu za Bergischer HC. Příští rok se přesune do týmu dvaadvacetinásobného německého šampiona a čtyřnásobného vítěze Ligy mistrů Kielu. Nahradí německého reprezentačního gólmana Daria Quenstedta, jehož odchod klub oznámil už s velkým předstihem.

"Asi jako pro každého házenkáře je to pro mě to nejvíc, co může člověk v házenkářském životě dosáhnout. Při vší úctě k ostatním týmům, Kiel je to největší, co může být. Znamená to pro mě splněný dětský sen asi jako pro každého, kdo kdy začínal hrát házenou. Jsem proto moc rád, že to teď můžu prožít," uvedl Mrkva.

"Tomáš dokonale zapadá do našich požadavků. Zná Bundesligu, má mnoho mezinárodních zkušeností a konstantně podává výborné výkony. Jeho posun za několik posledních let nás přesvědčil," řekl generální ředitel Kielu Viktor Szilágyi.

Ve slavném německém klubu vedle trenéra Jíchy působí také spojka Pavel Horák. Osmatřicetiletý defenzivní specialista má v Kielu aktuálně smlouvu do konce sezony, takže není jisté, zda se v týmu sejde s Mrkvou.

Zájem Kielu Mrkva nečekal. "Hodně lidí se mě ptalo, jestli mě nabídka z Kielu překvapila. Samozřejmě když přijde nabídka z Kielu, tak to člověka překvapí. Mě navíc překvapilo i to, kdy se to celé začalo řešit, protože první kontakty proběhly už na začátku srpna. Nikdy dřív se mi nestalo, že bych o smlouvě na nějaké angažmá jednal tak brzy. Zpravidla začínáme jednat třeba v říjnu nebo v listopadu," uvedl Mrkva.

Je připravený na to, že v Kielu bude pod větším tlakem. "Kiel je Kiel. Když člověk v házenkářském světě řekne tohle jméno, každý zpozorní. Člověk je pořád v záři reflektorů a já se na novou zkušenost ohromně těším. Na klubové úrovni to pro mě bude určitě vrchol. Samozřejmě je to výzva. Půjdu tam v úplně jiné roli, než jakou jsem měl v Bergischeru," uvedl Mrkva.

"Nechci říct, že to tu na mně stálo, ale bylo důležité, abychom s kolegou podávali kvalitní výkony. V Kielu bude moje role jiná, ale i v tom je to výzva. Když se dostanu do branky, musím fungovat okamžitě, aniž bych se dlouho rozkoukával. Role se změní, ale já se na to těším a jsem na to připravený. Doufám, že to vyjde. Zatím je smlouva na dva roky. Doufám, že se mi bude dařit a třeba tam zůstanu déle," dodal karvinský odchovanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články