Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mrkva je opět ve formě, i přes prohru čaroval. Doufám, že to bude pokračovat, řekl

Mnohdy působil až tak, že má španělské střelce načtené. Tomáš Mrkva nastoupil na evropském šampionátu do druhého utkání jako hlavní gólman a proti Španělsku předvedl dobrý výkon. Kolegu Martina Galiu nepustil ani na minutu do branky, připsal si 13 zákroků, dvě chycené sedmičky a šlo na něj 44 střel. Přesto musel s týmem skousnout porážku 25:31 na úvod čtvrtfinálové skupiny.

Brankář reprezentace Tomáš Mrkva
zdroj: Český svaz házené autor: Hana Vrbková

V jakých herních aspektech dominoval jeden z největších favoritů Eura?
Technika Španělů nebo rozhodovací schopnost je úplně jiná než třeba u Ukrajinců. Myslím si, že jsme neodehráli špatný zápas. Věděli jsme, že se dá i se Španěly hrát, když se dokážeme dostat na hranici našich možností. Na to můžeme být hrdí. Byla tam ale jedna špatná pasáž ve druhém poločase, kdy jsme dostali myslím čtyři góly do prázdné branky. To nám zlomilo vaz, ale jinak jsme v zápase postavili super obranu, kluci makali na sto procent. Já jsem k tomu přidal nějaké zákroky.

Ve 43. minutě jste dotáhli stav na rozdíl tří branek 17:20. Pak jste dostali rychlé branky do prázdné, šlo o klíčovou pasáž?
První pasáž byla už před koncem prvního poločasu, tam jsme mohli jít na rozdíl tří gólů a dostali jsme ještě z trháku na pět. Pak od té 43. minuty, kdy jsme oslabení zahráli katastrofálně a odevzdali lehké balony a dostali rychlé góly do prázdné. Španělé jsou tak zkušení, že si zápas pohlídali. Co se mi líbí, že jsme nesložili zbraně, nenechali se přejet o patnáct gólů, což nás ctí.

Brali jste případný jakýkoliv úspěch se Španělskem jako bonus, spíš ostatní zápasy budou klíčové?
V hlavní skupině už jsou mančafty na světové úrovni. Teď jsme si ukázali, že pokud se dostaneme na hranici našich možností, dokážeme i s úřadujícími mistry Evropy držet krok. Je určitě na čem stavět. Chceme teď hlavně za dva dny vyhrát důležité utkání proti Bělorusku.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi nestačili na obhájce titulu a Španělům podlehli o šest branek

Po prvním utkání s Rakouskem jste byl k sobě kritický, teď jste se cítil lépe?
I před zápasem s Rakouskem jsem se cítil dobře, ale bohužel to nevyšlo. Hodil jsem to za hlavu. Už mi není dvacet. Tohle si nemůžu brát a rozebírat další týden. Proti Španělům to vypadalo trochu jinak. Jsem rád, že jsem mohl přispět svou trochou do mlýna. Doufám, že to tak bude pokračovat. Ale zase mi práci ulehčili kluci, takže spolupráce obrana - gólman fungovala. I když jsme dostali 31 gólů, z toho bylo totiž šest do prázdné. 

Většinou tolik gólů do prázdné branky asi nedostáváte, že?
Jenže to je prostě španělská obrana. Je specifická tím, že oni napadají prostor, a pokud si člověk odklepne, už obsadí všechny hráče volné a člověk se v tom ztratí. Naházeli jsme jim to tam prakticky sami a neměli problém potom vystřelit do prázdné. Počkají si na to, a když můžou, zarazí tu sekyrku.

Šlo proti vám 44 střel, šlo o hodně fyzicky náročné utkání?
To v každém případě, včera mě ještě přejela nějak viróza. Se silami jsem na tom nebyl stoprocentně, ale nakonec jsem se z toho nějak dostal, takže to je v pohodě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články