Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Motivace k postupu rezignací? Ikonický kouč Chorvatů po MS skončí. Už nemůžu dál, hlesl Červar

O rozhodnutí skončit byl přesvědčený zřejmě delší dobu, přesto může jít o jeden z posledních mistrovských tahů Lina Červara. Zkušený sedmdesátiletý trenér neskrýval zklamání po páteční porážce svého týmu 19:23 s Argentinou, která hodně zkomplikovala šance na postup do čtvrtfinále mistrovství světa. Předčasně oznámil rezignaci, jenže Chorvaté ještě nejsou ze hry venku. Utkání Dánsko - Chorvatsko sledujte živě od 20:20 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Chorvatský trenér Lino Červar se svými svěřenci
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

Jihoamerického úřadujícího šampiona není radno podceňovat, rozhodně nešlo o vyloženě ostudnou porážku. Červara spíš namíchnul způsob, jakým se tým prezentoval. Chorvatsko se pouze jednou v utkání dostalo do vedení, a to jednogólového krátce po startu druhé půle.

"Beru za výsledek zodpovědnost, jsem překvapený a velmi zklamaný. Překvapilo mě, co předvedl můj tým v klíčovém utkání na mistrovství světa, ale jsem za to jako kouč zodpovědný," hlesl Červar v rozhovoru pro chorvatskou televizi RTL.

A pak národní stanici sdělil jasné stanovisko. "Už nemůžu dál pokračovat. Jsem pyšný na vše, co jsem dokázal s národním týmem za posledních dvacet let, ale je čas, aby to někdo po mně převzal. Nejsem zvyklý prohrávat zápasy tímto způsobem," řekl rozladěný Červar.

V roce 2004 v Aténách dovedl národní tým k olympijskému zlatu. Rok předtím jeho práce přinesla zlato na mistrovství světa. Ze světových šampionátů Chorvaté pod jeho vedením získali dvě stříbra a celkem čtyři stříbra z Eura.  

"Je na vedení svazu, aby našel mého nástupce. Upozorňuju, aby byla federace obezřetná. Následuje olympijská kvalifikace," připomněl rodák z Vrsaru. Ihned se začalo spekulovat a padají jména jako Irfan Smajlagič, Veselin Vujovič, Ivica Obrvan, Hrvoje Horvat a fanoušci by si přáli dle průzkumů legendární spojku Ivana Baliče. 

Chorvaté potřebují velké vítězství nad olympijskými šampiony

U žezla házenkářské velmoci je však stále Červar, který možná předvedl svým prohlášením poslední burcující tah pro své svěřence. Co Chorvaté potřebují? K postupu do čtvrtfinále musí porazit úřadující světové a olympijské šampiony Dány. Zároveň reprezentace, které se přezdívá "Kauboji", bude doufat ve vítězství Kataru nad Argentinou.

Opravdu těžká mise. "Samozřejmě je tady šance a musíme bojovat. Nevzdal jsem tento šampionát, jen jsem informoval o své budoucnosti," upřesnil později Červar, který byl od prosince 2003 do ledna 2008 členem chorvatského parlamentu. 

Je pravda, že balkánským celkem otřáslo zranění opory. Střední spojka Barcelony Luka Cindrič se stihl ukázat jen v utkání základní skupiny s Japonskem, v němž si poranil přitahovač stehna. To by však nemělo být alibi na nepřesvědčivé výsledky favorita.

Stále je tu například Domagoj Duvnjak, hvězdná spojka vítěze Ligy mistrů Kielu. Vyhecuje se se spoluhráči tak, aby zajistil zemi, v níž je házená zbožňována, last minute postup mezi top osmičku? 

Zdroj
ČT sport, handball-planet.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články