Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

ME házenkářů v ČR? Ve hře je společná kandidatura se Slovenskem a Maďarskem

Praha - Objeví se na českých palubovkách nejlepší házenkáři Evropy? Možná ano. Národní svaz totiž podal společnou kandidaturu se Slovenskem a Maďarskem pro pořádání ME mužů v roce 2022, nebo o dva roky později. Informoval o tom server Šport.sk. Ani jedna ze zemí dosud Euro nehostila. O první termín budou soupeřit s dalšími pěti uchazeči, o druhý mají zájem čtyři země.

Filip Jícha
zdroj: ČT4 autor: Pavel Lebeda

O ME 2022 projevily zájem Belgie se Španělskem a Francií, Dánsko s Německem a Švýcarskem, Rusko s Běloruskem, Makedonie a Litva. Z šestice žadatelů nejspíš vypadne Makedonie, která je jediným kandidátem na pořadatelství ženského šampionátu v témže roce. Litva s Makedonií kandidují i na ME 2024, kromě nich podaly přihlášku ještě Dánsko se Švýcarskem a samostatně Německo.

Česká republika by v případě úspěšné kandidatury měla podle předběžných plánů hostit dvě z šesti základních skupin i vyvrcholení turnaje, jež by se konalo nejspíš v Praze. Jako tým pořadatelské země by měla automaticky zajištěnou účast.

Česká strana o záměru kandidovat informovala už vloni. "Úmysl kandidovat jsme už opakovaně avizovali přes média, přihlásili jsme se k tomu. Podat přihlášku je první krok, v podstatě ten nejmenší. Do konce června bychom měli dostat z EHF podklady pro výběrové řízení. Pak začne ta nejdůležitější fáze – práce," uvedl prezident Českého svazu házené Radek Bendl.

Finále by zřejmě hostila Praha

"Informační kampaň bychom rádi veřejně odstartovali ve spolupráci s dalšími stranami na konci června při akci Hvězdy pro legendy," poukázal Bendl na blížící se exhibici v Praze, která připomene výročí největších úspěchů české házené. Dodal, že jednou z variant je, že finálová část šampionátu by se konala v pražské O2 areně.

Na loňské ME svěřenci trenérů Filipa a Kubeše nepostoupili, o účast na příštím šampionátu v Chorvatsku bojují v kvalifikaci. Závěrečný turnaj v roce 2020, kdy počet účastníků vzroste ze současných 16 na 24 týmů, společně uspořádají Rakousko, Norsko a Švédsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články