Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Luzumová vyzve německé kamarádky. Dohodly jsme se, že spolu vyřadíme Rumunky, culí se

V německé Bundeslize patří mezi extratřídu. A nyní se kapitánka českých házenkářek Iveta Luzumová postaví na blížícím se mistrovství Evropy ve Francii proti čtyřem spoluhráčkám z mistrovského Thüringeru, který střelecky táhne. Kromě toho české reprezentantky vyzvou silné Norky a Rumunky. K německým kolegyním má Luzumová nejblíž, a tak s nimi uzavřela dohodu.

Reprezentační házenkářka Iveta Luzumová
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

"Trochu jsme se špičkovaly. Říkaly, že nás porazí, já odpověděla, že ještě uvidíme. Nakonec jsme se ale dohodly, že společně vyřadíme Rumunky," usmívala se střední spojka výběru kouče Jana Bašného.

Ze čtyřčlenných základních skupin postoupí do další skupiny tři celky. Skupina D je pro Češky jednou z nejtěžších za poslední roky, ale pokusí se navázat na povedené mistrovství světa, na němž minulý rok skončily osmé.

"Týmy už s námi počítají. Mám zprávy od německých spoluhráček i Jana Knedlíková se zná s trenérem Rumunek Martínem Ambrosem, všichni mají velký respekt. Opravdu bude záležet na momentální formě a jak budou družstva připravená. Věřím, že postoupíme," hlásí Luzumová.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky čeká po turnaji v Chebu přesun do Francie na MS

Na mistrovství světa Češky právě rumunský výběr s hvězdnou Cristinou Neaguovou zaskočily a po výhře 28:27 slavily postup do čtvrtfinále. "Rumunky s námi mají otevřený účet a minulý rok nás podcenily, což se teď už asi nestane. Půjde o otevřenou partii. Proti Norkám si vždycky říkáme, že to bude třeba zrovna zápas, kdy se jim dařit nebude, ale zatím se to nějak nepovedlo. (úsměv) Musíme být realisté. S Norskem nemůžeme počítat, že bychom nějaké body urvaly," prohlašuje Luzumová.

V těžké skupině vidí česká kapitánka cestu do další fáze přes Němky, které zná pochopitelně velmi dobře. "Německo není tak silné, jak bývalo. Všechny legionářky už skončily. Je to nový tým se spoustou mladých hráček. Doufám, že když bude poslední zápas o postup mezi námi, tak se z toho trochu sesypou. Nemají tolik mezinárodních zkušeností. Vlastně všechny kromě jedné hráčky hrají jen německou Bundesligu," povídá hráčka, které začínala s házenou v Písku.

Nyní válí v dresu lídra Bundesligy Thüringeru, s nímž třikrát slavila německý titul. V minulé sezoně byla vyhlášena nejlepší házenkářkou soutěže a v letošní sezoně sází v průměru 7,5 branky na utkání. 

Ústřední roli bude mít Luzumová i v národním týmu ve Francii. "Takovou pozici mám i v klubu a poslední léta jsem v reprezentaci kapitánka. Už si to neberu, že by byl na mě nějaký přehnaný tlak. Je to velký závazek, ale atmosféra u nás v týmu je celkově skvělá," říká hráčka se 101 mezinárodními zápasy a obdivuhodnými 423 vstřelenými góly.

Luzumové bude Hrbková chybět i kvůli utužování party

Reprezentaci nedoplní další osobnost Bundesligy Michaela Hrbková. Jednatřicetiletou spojku Göppingenu vyřadila ze hry zlomenina kůstky pod okem. "Bohužel to nemůžeme zvrátit. Jak říkal trenér, žádná hráčka není nenahraditelná. Ale máme tam Helču Ryšánkovou a Sáru Kovářovou. To jsou dvě skvělé hráčky. Sára má teď velkou formu. Helče se také v Rumunsku hrozně daří," chválí kapitánka své spoluhráčky.

"Míša utužovala hodně partu, ale i s Petrou Maňákovou (očekává přírůstek do rodiny - pozn. red.), ta nám také bude hodně chybět. Musíme se bez nich obejít, ale věřím, že je ostatní holky zastoupí," uvedla Luzumová.

Před evropským šampionátem Češky ovládly se třemi výhrami nad Švýcarkami, Chorvatkami a Slovenkami turnaj O štít mesta Chebu. Proč to lehce znepokojuje Luzumovou? 

"Musím říct, že když jsme minulé roky odjížděly na šampionáty, vždycky byla příprava těsně před turnajem katastrofa. Hrály jsme vždycky hrozně a pak to fungovalo. Docela se bojím, co bude teď, když se nám podařilo vyhrát turnaj. Ale myslím, že to naladíme tento týden správně," smála se v loňské sezoně druhá nejlepší střelkyně Ligy mistrů.

Ve čtvrtek v Chebu nastřílely házenkářky Švýcarsku 34 branek, poté však přišla umírněnější utkání proti Chorvatsku s 21 trefami a se Slovenskem 22 gólů. "Celkem jsme se trápily v útoku, ale bylo nás tam asi dvacet hráček a dělaly jsme spoustu nových věcí. Tento týden už budeme jen dopilovávat prvky, které budeme chtít hrát. Zapracujeme hodně na útoku," přiznává Luzumová.

Základní skupinu český tým odehraje v Brestu, kde to dobře zná Francií ostřílený kouč Bašný. Se svými svěřenkami přiletí do dějiště šampionátu už tři dny před sobotním úvodním duelem proti Rumunkám.

"Je dobré, že se nesejdeme někde jinde a nemusíme se pak zase vybalovat a aklimatizovat. Jsme spokojené, jak to trenér vymyslel. Svaz, trenéři a realizační tým dělají vše proto, abychom se cítily dobře a forma byla dobrá," podotkla trojnásobná Házenkářka roku.

Na západ Francie se těší. "Jsem zvědavá, kolik lidí tam bude chodit. Pro českého fanouška je to hrozně daleko, ale doufám, že si někteří cestu najdou. Trenér říkal, že Brest je házenkářské město, bývá tam plná hala. Doufám, že fanoušci přijdou, i když tam nebudou hrát Francouzky," dodala účastnice Eura v letech 2012 a 2016 a mistrovství světa 2013 a 2017.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články