Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Lovosice vsadí na nové duo trenérů i zkušeného Švéda. Mám z týmu dobrý pocit, hlásí Srba

Zvláštní "koronavirová" sezona tradici nezlomí. Počtvrté v řadě házenkáři Lovosic vstoupí do extraligového ročníku slavnostním utkáním na místním zimním stadionu, tentokrát proti Novému Veselí. Hlavní cíl, kromě výsledku, je pro domácí celek i charitativní podtext se záměrem přispět handicapovým dětem a v neposlední řadě představit nové posily. Přímý přenos duelu nabídne zítra od 17:40 program ČT sport a web ctsport.cz.

Sportovní ředitel Vojtěch Srba na lavičce Lovosic
zdroj: hazenalovosice.cz

V době koronavirové stopky loňského ročníku Lovosice zaujímaly devátou příčku, bod od play-off. V novém ročníku se chtějí posunout výrazně vzhůru tabulkou, aby nebojovaly o vyřazovací část do posledních kol.

Pomoci k tomu má i nové trenérské duo. Jan Landa si už práci na střídačce vyzkoušel v loňském ročníku a vytvoří rovnocennou dvojici s Romanem Jelínkem, jenž se přesunul na střídačku už v 29 letech. 

"Roman byl pro nás dlouhodobě vytipovaný člověk, který jednou tým převezme. Nastalo to trochu dřív, než jsme čekali, to nezastírám. Nicméně z té dvojice mám velmi dobrý pocit. Líbí se mi, jakým stylem k tomu kluci přistoupili a jak to funguje. Teď se ukáže při ostrém startu, doposud šlo jen o přípravu. Tomu spojení věřím," řekl sportovní ředitel klubu Vojtěch Srba.

Trenér Lovosic Jan Landa
zdroj: hazenalovosice.cz

Landa byl už v reprezentaci známý jako tvrdý obránce a zároveň "hecíř" ve dvojici s Pavlem Horákem. Jelínek je zase povoláním učitel. Ideální spojení? "Roman dodá takový klid a rozvahu. Honza má vyšší emoce, což nám mnohdy i chybělo. Myslím si, že to máme vyvážené. Jsem na to sám zvědavý, zatím převládají pozitiva," pochvaloval si Srba.

První test trenéry čeká na zimním stadionu v Lovosicích proti v nedohrané sezoně šestému celku. "Celkově bude soutěž hodně vyrovnaná. Nové Veselí je ambiciózní tým. Tlak bude malinko větší na naší straně, protože doma se prostě ztrácet nesmí a už vůbec s konkurencí. Doufám, že v zápase budeme dominovat a diktovat tempo," přál si bývalý kouč.

"Je to unikátní utkání pro nás. Už počtvrté otvíráme sezonu na zimním stadionu a tentokrát duel věnujeme Ládíkovi a Rozárce, kteří mají určitý handicap. Snažíme se jim život trochu zpříjemnit a cíl je vybrat dohromady 190 tisíc korun. Doufám, že to dokážeme," přidal Srba.

Lovosice - Nové Veselí

Kdy a kde: sobota 5.9., 17:45, zimní stadion Lovosice
Charitativní podtext: Výtěžkem ze vstupného, turnaje v plážové házené v Bělé pod Bezdězem, od sponzorů i od obou týmů (za každý vstřelený gól 100 korun) se přispěje na speciální vozík šestnáctiletému Ládíkovi a rehabilitační prostor tříleté Rozárce s vrozenou genetickou vadou.

Prostory stadionu v Lovosicích poskytnou větší kapacitu, kterou při současných omezeních klub vítá. Navíc probíhá rekonstrukce haly Lovců. "Kapacita bude lehce omezená. Stadion nám ale umožní samostatné vchody a sektory do 500 osob. Máme to spočítané zhruba na 1400, teoreticky 1500 lidí. Samozřejmě všichni musí být s rouškou," upřesnil Srba.

Soupeř z Vysočiny kádr omladil především kvůli odchodům. Do Brna zamířil pivot Nikola Sekulič a tým opustilo křídlo Dima Turčenko. Do Králova Pole pak zamířil i trenér Pavel Hladík. Jeho nástupce Peter Kostka má o stylu hry jasno.

"Odchozí hráče jsme nahradili mladými kluky z naší akademie a ze Slovenska přišel dorostenec Kristián Halla. Na první pohled to vypadá, že jsme se oslabili, na druhé straně to není o individualitách, ale o kolektivu. Chceme se prezentovat tempo házenou, rychlou, ne profesorskou, na to nemáme hráče. Náš věkový průměr je něco přes 21 let," prohlásil Kostka.

Předposlední utkání Lovců před koncem extraligy:

Je nám líto, video expirovalo.
Jičín vykročil k play-off výhrou nad Lovosicemi

Zato Lovci, jak už přízvisko napovídá, ulovili zajímavé jméno, českou soutěž si vyzkouší švédská spojka Maximilian Jonsson, který naposledy působil v katarském celku Al Jazira. "Možnost posílit o Maximiliana byla napůl náhodná a taky rozhodly určité rodinné problémy. Čtrnáct dní s námi trénoval, takže jsme viděli jeho schopnosti. Potom vzhledem k okolnostem o tom začal uvažovat. Domluvili jsme se velmi rychle a korektně," uvedl Srba na adresu Jonssona, který má ženu z České republiky.

Jonsson prošel německými, norskými a francouzskými celky. Díky angažmá v katarských klubech vyhrál i Asijskou ligu národů a stal se nejlepší pravou spojkou na vítězném turnaji. Je teprve třetí zahraniční posilou Lovosic v historii.

"Jako člověk mi přijde neuvěřitelný. Jako hráč si myslím, že může předvést ještě víc, než jsem doteď viděl na tréninku a v nějakých dvou přípravných utkáních. Jeho výkonnostní strop se ukáže třeba na začátku listopadu, pokud mu zdraví dovolí. Je velmi komunikativní a zapadl do kolektivu," popsal Srba.

Maximilian Jonsson v dresu Lovosic
zdroj: hazenalovosice.cz

Z dlouholetého působení v německém Glachau se pak vrátila spojka David Kylíšek. "Byli jsme s ním dlouho dopředu domluvení na návratu. Davida znám velmi dobře, jde do svého prostředí, jedná se o odchovance. Dlouhá léta jsem ho trénoval a jsem rád, že se rozhodl kariéru ukončit tady. Navíc u něj máme další přidanou hodnotu pro klub. Až se jednou rozhodne skončit, automaticky se začlení do trenérského týmu," sdělil sportovní ředitel klubu z Ústeckého kraje.

Mezi mladší posily patří čtyřiadvacetiletý Daniel Zourek a teprve osmnáctiletá posila z týmu Bosna Visoko, Berin Keso. "Daniel nám splní určité výškové parametry. Je spíš do defenzivy, ale v určitých fázích utkání, kdy proti nám bude zataženější obrana, může pomoct v útoku ze střední vzdálenosti," přemítal Srba a vyjádřil se i k bosenskému talentu Kesovi. "Usilovali jsme o post leváka, ale okolo Berina se odehrálo čtyřměsíční martyrium, protože je Bosna mimo Evropskou unii. Dorazil až nedávno a zřejmě se zatím do sestavy nedostane."

A jaké budou ambice Lovosic s posíleným kádrem? "Mladí hráči jako Jarda Trkovský, Honza Kupa a Karel Holubec dostali prostor už v minulé sezoně a jsou zase o krok dál. K tomu jsme přidali minimálně tři hotové hráče. Zvýšila se konkurence na tréninku a zátěž se dá rozložit na víc hráčů. Chceme být nejhůř do šestého místa po základní části, to jsou reálné odhady," dodal na závěr Srba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články