Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Landin deptal egyptské střelce a táhl Dánsko k postupu, v brance zářil i Merkovszky

Fenomenální série házenkářů Dánska pokračuje. Od roku 2017 nenašli na mistrovství světa přemožitele ve 25 zápasech v řadě, roli favoritů potvrzují i letos a cílí na zlatý hattrick. V přímém souboji o první místo v osmifinálové skupině IV. zdolali Egypt 30:25 a doprovodili jej do čtvrtfinále. Vítězství se v pondělním programu MS dočkali také Američané, Argentinci, Chorvaté, Norové a Srbové.

Obhájce titulu nastartoval v očekávaném šlágru brankář Niklas Landin, který zneškodnil tři z úvodních čtyř střel Egypťanů a v nastoleném trendu pokračoval celý zápas. Dvojnásobný držitel ocenění pro nejlepšího házenkáře na světě si připsal 14 zákroků a zvedal zaplněnou halu v Malmö ze sedadel.

Z hráčů v poli se nejvíce dařilo osmigólové dvojici Simon Pytlick – Mathias Gidsel, jimž zdatně sekundoval hvězdný Mikkel Hansen (6 tref). Prapor soupeře držel zejména Mohab Abdelhak, který skóroval šestkrát.   

Dánsko se ve středečním čtvrtfinále utká ve Stockholmu s Maďarskem, Egypt čeká Švédsko. V Gdaňsku budou hrát olympijští vítězové z Francie proti Německu a Španělsko proti Norsku.

Merkovszky dotáhl USA k historickému triumfu

Před letošním turnajem odehráli házenkáři USA na mistrovství světa 25 zápasů a pokaždé prohráli, což se v Polsku a Švédsku změnilo. V úvodním střetnutí ve skupinové fázi zdolali Maroko 28:27 a úspěšně zvládli i "tečku" za šampionátem.

Skalp evropského soupeře a celkově páté místo v osmifinálové skupině IV. v Malmö uzmuli především díky skvělému výkonu brankáře Pala Merkovszkého, který chytil 15 střel Belgičanů.

"Bylo to pro mě velmi emotivní utkání," řekl Merkovszky. "Chtěl jsem ukázat svůj talent a jsem moc rád, že se mi to podařilo. Bez spoluhráčů bych to však nedokázal. Pro nás jde o velký úspěch," připomněl dvaadvacetiletý gólman první výhru v osmifinálové skupině MS v historii americké házené.

"Chtěli jsme zakončit turnaj vítězstvím a ukázat, že dokážeme porazit evropský tým. To se nám podařilo. Jsem opravdu šťastný," dodal Merkovszky.

V osmifinálové skupině IV. se radovalo také Chorvatsko, které deklasovalo Bahrajn 43:32 i díky jedenáctigólovým ostrostřelcům Filipu Glavašovi a Ivanu Martinovičovi. Ani tento výsledek ovšem svěřencům trenéra Hrvojeho Horvata k postupu do čtvrtfinále mistrovství světa nestačil.

V katovické skupině III. si poradila pátá Argentina s posledním Katarem 26:22 a následně třetí Srbsko se čtvrtým Nizozemskem 32:30. Devět branek vstřelil v dresu vítězného týmu Marko Milosavljevič.

O první místo a lepší výchozí pozici pro čtvrtfinále se v duelu neporažených favoritů střetlo Německo s Norskem a výhru 28:26 oslavovali Seveřané. Pěti trefami k tomu přispěl Gøran Johannessen.  

Mistrovství světa házenkářů ve Švédsku a Polsku:

Osmifinálová skupina III (Katovice):
Katar – Argentina 22:26 (9:12)
Srbsko – Nizozemsko 32:30 (15:17)
Německo – Norsko 26:28 (16:18)

Osmifinálová skupina IV (Malmö):
USA – Belgie 24:22 (14:12)
Chorvatsko – Bahrajn 43:32 (17:16)
Egypt – Dánsko 25:30 (12:17)

Zdroj
ČT sport, ihf.info

Hlavní zprávy

Nejčtenější články