Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kvalifikační boje pokračují. Češi nastoupí proti Faeřanům a potřebují zvítězit

Duel s Faerskými ostrovy je tu, čeští házenkáři nastoupí večer do druhého utkání kvalifikace o evropský šampionát. S Ruskem český tým prohrál těsně (27:28), nyní svěřenci Rastislava Trtíka neberou nic jiného než vítězství. Přímý přenos sledujte od 20:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Český celek vstoupil do kvalifikace opožděně, protože kvůli koronaviru byl hned dvakrát odložen dvojzápas s Faerskými ostrovy. Reprezentanti místo toho začali boj o šampionát v roce 2022 na hřišti favorita skupiny Ruska a celou kvalifikaci odehrají ve dvou blocích po třech zápasech během pěti dnů. V neděli je čeká domácí odveta s Ruskem.

Zbylým týmem ve čtyřčlenné skupině je Ukrajina, která ve středu porazila Faerské ostrovy 25:21. Z každé kvalifikační skupiny postoupí na šampionát první dva celky a doplní je nejlepší čtveřice z třetích míst. Čechům aktuálně patří třetí příčka se ztrátou tří bodů na Ukrajinu, která má ale odehráno o dvě utkání více.

Reprezentanti věří, že když navážou na výkon v Rusku, zápas s Faeřany zvládnou. Trtík, který převzal tým po lednovém konci trenérů Jana Filipa s Danielem Kubešem, měl na přípravu jen minimum času, přesto jeho noví svěřenci v Moskvě překvapili. I když kvůli koronavirové situaci nastoupili jen se 14 hráči, sahali po bodech.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři na úvod kvalifikace prohráli v Rusku

"Na to, že jsme spolu byli hodinu v tréninku, to bylo úžasné. Jsem příjemně překvapen. Bylo vidět, že v týmu je skvělá atmosféra a takto by se za národní tým mělo hrát. Když budeme takto hrát dál, nemusíme mít vůbec strach o to, jestli se kvalifikujeme," uvedl Trtík, který už vedl národní celek v letech 2002 až 2005.

Faeřané podle něj udělali v poslední době pokrok. "Prohráli na Ukrajině jen o čtyři góly, což vypovídá o vyrovnanosti skupiny. Je to varujícím signálem, protože předloni tam prohráli o 11 branek. Rozhodně nechceme Faerské ostrovy podcenit, doma před dvěma lety s Ukrajinou prohráli jen o branku. Mají celkově tendenci se zlepšovat, výsledkově zcela prokazatelně. Takže půjdeme do toho se vší vážností. Stačilo by mi, kdybychom předvedli to co v Rusku a dali k tomu přidanou hodnotu v podobě proměňování šancí," řekl Trtík.

Faeřané nikdy nebyli na velké akci. "Musím říct, že jsem ani nevěděl, že Faeřané hrají házenou. Ale mají pár hráčů, kteří působí v zahraničí. Prý měli výborné výsledky v mládežnických kategoriích, v juniorech hráli dobře, takže určitá kvalita tam je," sdělil brankář Martin Galia.

Český tým ve středu odehrál soutěžní zápas po více než roce. Kádr, z něhož vzhledem ke koronavirové situaci vypadli před kvalifikací hlavně pivoti, by měli oproti duelu v Rusku rozšířit dva hráči. Nejistý je ale start opory Stanislava Kašpárka. "Má rupturu vazu na palci házející ruky. Není to moc příznivé. Není úplně fit, bude se rozhodovat až před utkáním," řekl Trtík. "Dobrou zprávou je, že všichni hráči měli negativní test na koronavirus," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články