Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kubeš: Na MS budeme muset hrát na hranici možností

Praha – Zatímco ostatní diskutují, jakého umístění by český házenkářský tým na mistrovství světa mohl dosáhnout, trenér Daniel Kubeš se do žádných prognóz pouštět nechce. Jeho hlavním cílem je dostat z hráčů na šampionátu maximum. "Budu spokojen, když po každém zápase budeme mít pocit, že jsme do toho dali všechno," prozradil Kubeš, který si uvědomuje, že před českým výběrem v Kataru stojí velká výzva.

Mistrovství světa se již účastnil. Společně se svým trenérským kolegou u reprezentace Janem Filipem je pamětníkem poslední české účastni mezi házenkářskou elitou v roce 2007 v Německu. Přesto Kubeš, jenž národní tým převzal v létě, přiznává, že ho v Kataru čekají samé novinky.

"Být trenérem je úplně něco jiného. Fyzicky toho sice moc nedělám, maximálně si trošku poskakuji u lajny, ale psychická zátěž je větší. Zatímco kluci pracují na hřišti, my děláme hlavně mimo a snažíme se využít čas na to, abych je co nejlépe připravili na utkání," prozradil Kubeš.

Velkou zkouškou pro jeho svěřence ještě před odletem do Kataru bylo před několika dny dvojutkání s Německem, které se na šampionát dostalo až dodatečně. Češi sice nastoupili s tím nejsilnějším, co měli, ale v obou případech prohráli. "Hráli jsme proti silnému soupeři. Byli jsme podruhé v plné sestavě a ty duely nám ukázaly, kde jsou naše hranice. Z tohohle hlediska to pro nás bylo velice důležité," uznal Kubeš.

Aleš Pospíšil, prezident svazu:

Aleš Pospíšil"Nejedeme tam jako favorit, ale nechceme tam jet ani jako outsider. Maximální bojovností chceme favority potrápit. Už samotný postup je velký úspěch. Máme velmi mladý a perspektivní tým. Vrcholem není tohle mistrovství světa, vrchol má tenhle tým hodně před sebou. Ale všichni cítíme, že ta hranice radosti a zklamání se láme s postupem ze skupiny. Takže bychom rádi postoupili mezi šestnáct nejlepších týmů světa a mohli se tak považovat za širší špičku."

Český tým do turnaje, jenž začíná 15. ledna, vstoupí o den později a jejich soupeř bude hned jeden z největších favoritů na celkový triumf, Francie. "Francie v posledních deseti letech vyhrála několik velkých turnajů, olympijské hry, mistrovství světa i Evropy, takže je to jeden z největších aspirantů na titul. Je to obrovsky silný fyzický tým," řekl na adresu soupeře bývalý hráč, jenž dlouhá léta působil v německé Bundeslize.

Kromě Francouzů narazí Češi postupně na Švédsko, Island, Egypt a Alžírsko. Nejsilnější soupeři je tak prověří hnedka na úvod.

Z šestičlenné skupiny postupují do další fáze hned čtyři týmy, ale Kubeš ví, že český výběr nečeká jednoduchý úkol. "Budeme muset hrát na hranici možností. Je to jedním z našich předsevzetí, že se každý zápas pokusíme odehrát na maximum a s tím tam i jedeme," prozradil.

Šestatřicetiletý trenér si cíle na umístění nedává. "Já budu spokojen, když po každém zápase budeme mít pocit, že jsme do toho dali všechno. Pokud se nám to podaří, tak jsem přesvědčen, že vyhrajeme několik zápasů a budeme bojovat o postup ze skupiny," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s trenérem házenkářské reprezentace Danielem Kubešem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články