Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kristiansand s Knedlíkovou v Praze vyzve Slavii. Jaké je kouzlo top klubu světa?

Velká škola a výzva stojí před házenkářkami Slavie na 9. ročníku turnaje Grand Prix Prague. Do Edenu totiž zavítal nejlepší ženský klub světa Vipers Kristiansand. Za trojnásobného vítěze Ligy mistryň nastupuje Jana Knedlíková, které norský klub pomohl ke světovému primátu. Získala totiž rekordních šest titulů v Lize mistryň. Přímý přenos duelu Slavia – Kristiansand vysílá od 18:15 živě ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
V Praze je nejlepší ženský házenkářský tým světa Kristiansand

Vipers ovládly nejprestižnější klubovou soutěž potřetí za sebou. V červnu dokonal mistrovský hattrick norský klub v Budapešti. U všech úspěchů byla Knedlíková.

"Začínám čtvrtou sezonu v Kristiansandu. Podařilo se nám vyhrát vše, co jsme mohli. V klubu panuje taková příjemná, rodinná atmosféra. Finanční podmínky třeba nejsou takové jako v Györu (předchozí klub Knedlíkové – pozn. red.), do Vipers nejdou hráčky kvůli penězům, ale spíš protože mají házenou rády a chtějí dosáhnout úspěchů," povídala Knedlíková, která se v dubnu rozloučila po několika letech s reprezentací.

Dva tituly získala také Markéta Jeřábková, která už do Prahy nepřijela. Teď už hájí barvy dánského Ikast Handbold. "Změna to určitě je. Markéta byla moje první česká spoluhráčka na klubové úrovni. Když máte vedle sebe Češku, spousta věcí se dá vyjádřit jednodušeji. Trávily jsme spolu čas a určitě mi chybí," řekla Knedlíková pro Českou televizi. 

Pomohl návrat norských hvězd

Vzestup Kristiansandu je impozantní, momentálně dominuje světové klubové házené. "Samozřejmě je těžké vypíchnout jednu věc, proč se nám tak dařilo. Norské hráčky, které byly v zahraničí, se jedna po druhé vracely a najednou jsme měly velice dobrý tým. Navíc se klub dobře ekonomicky rozvíjel, měl víc prostředků. Máme několik bláznivých lídrů, kteří si řekli, pojďme z toho vytěžit co nejvíc. Jsme neskutečně pyšné na to, co jsme dokázaly v minulém roce," přidala zkušená brankářka Katrine Lundeová.

A nejde pouze o norské házenkářky, do Prahy přivezl totiž trenér Tomáš Hlavatý družstvo složené z hráček jedenácti národností. I díky slovenskému kouči je Kristiansand na českých palubovkách, Slavii totiž před osmi lety vedl.

"Jsem přesvědčený, že kultura našeho týmu je to, co nás dělá silnějšími. V Lize mistrů je obrovská konkurence, některé týmy mají neskutečný rozpočet. Musíme to dělat zodpovědně a dobře pracovat. Hráčky, které k nám přijdou, musí přebrat naši kulturu. Když trénuju, nemám pocit, že bych tady měl jedenáct národností. Mám pocit, že máme jeden tým," prohlásil Hlavatý.

Slávistky se učily od nejlepších

Knedlíková se také vrací na známé místo, v Edenu působila sedm sezon. "Jsem ráda, že se můžu vrátit do své rodné země. Prožila jsem ve Slavii spoustu krásných, mladých let," usmívá se pravé křídlo.

Domácí hráčky sice čeká zápas s Kristiansandem, ale už před ním si s norským velkoklubem zatrénovaly v jednotce dlouhé hodinu a 45 minut. "Obrovský zážitek. Ten trénink byl pro nás v obrovském tempu, pro Kristiansand v normálním. Měřit se s nejlepším týmem světa v různých činnostech, na to holky myslím nezapomenou. Viděly, kam až se někdo může dostat, třeba jako Janča," řekl kouč Slavie Daniel Čurda.

A co ho na tréninku s Vipers zaujalo? "Obrovská rychlost a technika. Nehrají jiné kombinace nebo jiné věci, ale veškerý detail je řešený v totální rychlosti. Přihrávky milimetrově přesné a ostřejší. Všechny hráčky jsou v pohybu, to tady nemáme. Snažíme se na tom pracovat a je otázka, jestli jsme schopní se k tomu nějak přiblížit," dodal bývalý kouč mužů Dukly Praha. 

Čurdovy svěřenkyně se utkají s Kristiansandem a podle výsledku pak ve finále či duelu o 3. místo, druhou dvojici tvoří také velice kvalitní celky – německý Thüringer a maďarská NEKA Kézilabda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články