Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Korejky nehrály bezchybně, český nápor ale odrazily. Reprezentace už nemá šanci na čtvrtfinále

České házenkářky vstoupily do osmifinálové skupiny MS porážkou s favorizovanou Jižní Koreou. Se čtvrtfinalistkami letošních olympijských her v poločase prohrávaly 13:20, poté se však český výkon zvedl a házenkářky stáhly stav na rozdíl pouhých dvou gólů. V závěru se však projevila zkušenost Korejek, které zvítězily 32:26. Češky po porážce ztratily teoretické šance na čtvrtfinálový postup. 

Český tým po pondělním vítězství nad Slovenskem prošel do osmifinálové fáze z třetího místa základní skupiny a nepřenesl si dál žádný bod. Reprezentantky zůstaly v šestičlenné skupině na nule i po duelu s Korejkami a už nemohou skončit na prvních dvou místech, která zaručují postup do vyřazovacích bojů. Ve zbylých dvou zápasech osmifinálové části se Bašného svěřenkyně utkají v pátek s Dánskem a v neděli s Kongem.

Český celek v jediném předchozím vzájemném duelu v samostatné historii podlehl Korejkám na šampionátu v roce 1997 26:29 a dobře nezačal ani tentokrát. Bašného tým, který se na rozdíl od soupeřek musel po základní skupině přesunout, sice otevřel skóre, ale pak celou první půli dominoval asijský šampion a čtvrtfinalista letošních olympijských her.

Markéta Hurychová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Korejky dělaly českému týmu velké problémy vířivým pohybem i nápaditým útokem a už po necelých 10 minutách vedly 7:2. Bašný zareagoval oddychovým časem, ale mistryně světa z roku 1995 a olympijské vítězky z let 1988 a 1992 na palubovce vládly dál. Dvě minuty nato už měly Korejky šestigólový náskok a pět minut před pauzou vedly dokonce o deset branek. Český tým se trápil hlavně v obraně a za úvodní dějství inkasoval dvacetkrát. Do poločasu aspoň snížil na 13:20.

"Naše hráčky nejsou zvyklé na tento styl hry. Trvalo hrozně dlouho, než jsme si na rychlost pohybu i přihrávek zvykli. Dost překvapivě byla účinnější vysunutá, aktivnější obrana," řekl v nahrávce pro média Bašný.

Bašný sáhl ke změnám v sestavě, stáhl ze hry například zkušenou kanonýrku Markétu Jeřábkovou a nasadil několik mladých hráček. Jedna z nich, spojka Charlotte Cholevová, dokonce byla s šesti brankami nejlepší střelkyní týmu.

Češky se po změně stran na chvíli výrazně zvedly a zdálo se, že se vracejí do hry o body. Po sérii čtyř branek se Bašného svěřenkyně těsně za polovinou druhého dějství přiblížily na 22:24, ale poté čtyřikrát za sebou inkasovaly a Korejky znovu získaly kontrolu nad utkáním. Závěr už národní tým zdramatizovat nedokázal.

"Prvních 20 minut druhého poločasu bylo výborných, Koreu jsme v této fázi přehrávali. Ale v tu chvíli nám vycházelo úplně všechno. Ve chvíli, kdy jsme dvě rány zahodili a dostali jsme tři čtyři branky, nás takticky přehrály. Rozdíl ve skóre byl dost výrazný na to, abychom je dostali pod tlak," uvedl Bašný.

"Rozdíl, který se vytvořil na začátku zápasu, se nám už nepodařilo zvrátit. Dokázali jsme se sice vrátit do zápasu, ale skóre jsme neobrátili. Museli bychom hrát zbytek poločasu bez chyby a to jsme nedokázali. Přesto musím říct, že především naše mladé hráčky ukázaly hodně dobrého v obraně i v útoku a je na čem stavět," doplnil Bašný.

Na minulém mistrovství světa předloni reprezentantky chyběly, ale před čtyřmi lety nečekaně došly až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovily nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily Češky na MS ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

ČR - Korea 26:32 (13:20)

Sestava a branky ČR: Řezáčová, Kudláčková - Knedlíková 4, Polášková, Kordovská 2, Andrýsková, Mikulášková, Hurychová, Stříšková 2, Franková 1, Zachová 2, Kovařová 5, Jeřábková 1, V. Malá 2, Holanová 1, Cholevová 6.

Rozhodčí: A. Covalciuc, I. Covalciuc (oba Mold.). Sedmimetrové hody: 2/0 - 4/2. Vyloučení: 0:2. Diváci: 542.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články