Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Koho sledovat na MS? Akrobat Palicka, profesor Nikola či supertalent Kiko

Už jen hodiny zbývají do startu 28. mistrovství světa v házené. V čem bude významné? Fanouškovi se krátí čas, kdy bude na palubovce ještě sledovat legendu Nikolu Karabatiče, pro něj jde zřejmě o poslední světový šampionát. Střelecké představení opět chystá Mikkel Hansen, ale do vrcholné házené prorazí i jeden portugalský supertalent. Web ctsport.cz vybral hráče, které sledovat, ale také největší absence. Celý šampionát sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. Přímý přenos úvodního duelu MS Francie - Polsko pak dnes od 20:55.

Andreas Palicka a Nikola Karabatič
zdroj: ČTK / DPPI / LiveMedia / Panoramic autor: Laurent Lairys / Federico Pestellini

Střelec: Mikkel Hansen

Nikdo jiný není v současnosti tak konzistentní ve střelbě na vrcholných akcích jako Mikkel Hansen. Na MS v Egyptě se dostal do top pětky, na olympiádě v Tokiu střelecké tabulky ovládl a na loňském Euru nestačil pouze na Islanďana Ómara Ingi Magnussona. Jeho střelecká úspěšnost na velkých akcích se pohybuje mezi 60 až 70 procenty.

Je nám líto, video expirovalo.
Parádní "buzzershot" Hansena přes čtyřblok

A spoustu svých branek nastřílí jen tak mimochodem. Střelou, kterou nečekáte. Skvělá práce zápěstím a rychlá rána. Pětatřicetiletá dánská spojka se přesunula domů do Aalborgu. Za něj letos Hansen v Lize mistrů nasázel v 10 zápasech 60 branek. Úchvatná čísla, která jistě potvrdí i nyní.

Brankář: Andreas Palicka

Možná si řeknete, proč nevybíráme v této kategorii nejlepšího házenkáře světa Niklase Landina Jacobsena. Kvality má nesporné, jenže díky svým parametrům nemá tak efektní zákroky jako Andreas Palicka. Švédský fantom předvádí akrobatické kousky, hecuje spoluhráče, prostě víc baví. 

Je nám líto, video expirovalo.
Stylová otočka Švédů ve skóre: Góly Palicky a "no look" přihrávka

Palicka je jeden z hlavních strůjců posledních úspěchů Švédů, tedy stříbra z MS a zlata z ME. Házenkáři "tre kronor" se mohou vždy o gólmana PSG, jehož otec pochází z České republiky, opřít. Kyselost cítí především Francouzi. Palicka je zastavil v semifinále posledních dvou vrcholných akcí.  

Veterán: Nikola Karabatič

Je to pojem, nejlepší házenkář posledních dvou dekád. Osmatřicetiletý Nikola Karabatič. Ze zlaté generace "les experts" jeho parťáci Luc Abalo či Michaël Guigou už ukončili reprezentační kariéru. On stále pokračuje s finálním cílem zúčastnit se olympijských her 2024 doma v Paříži.

Přesně k tomuto bodu směřuje s tím, že chce prodloužit také smlouvu s PSG a ve čtyřiceti letech zakončit neuvěřitelnou házenkářskou pouť. Francie už si vypiplala kvalitní spojky Diku Mema nebo Nedima Remiliho. Bude zajímavé sledovat, v jaké formě přijel Karabatič na šampionát.

V srpnu předloňského roku v Tokiu ještě hrál značnou roli v cestě "les bleus" za zlatem. Ve finále s Dány odehrál přes 40 minut, dal dvě branky a dvakrát přihrál na gól. Přesně před rokem v duelu o bronz také s Dány byl na palubovce přes 50 minut, ale neskóroval. Kolik prostoru dostane teď?

Tvůrce hry: Jim Gottfridsson

Mění tempo hry, rozdává pokyny, dokonce si velice často bere při timeoutu slovo. Jim Gottfridsson je ten, který určuje, co Švédové zahrají v útoku, a je dalším nepostradatelným článkem v cestě za úspěchy Seveřanů.

Švédská opora Jim Gottfridsson se dere do obrany Slovinska
zdroj: Reuters autor: MOHAMED ABD EL GHANY

Kolem klíčového muže Flensburgu-Handewitt panuje určitá nejistota. K soutěžnímu utkání na klubové scéně totiž nastoupil naposledy 19. října v německém poháru proti celku Füchse Berlín. Ano, tři měsíce byl mimo hru s poraněným lýtkem. Do té doby v Bundeslize střílel s obdivuhodnou bilancí 39 branek ze 42 střel. Prostě ví, v jaký moment vystřelit. Zahrál si až přípravu před MS. Pokud po delší pauze bude opět excelovat, je to na potlesk.

Talent: Francisco "Kiko" Costa

Portugalsko vkládá naděje do pravé spojky Francisco Costy a už si ho připravuje do budoucna. První zkušenosti na vrcholné akci nabere šikovný levák teď ve Švédsku a Polsku. Talent přezdívaný "Kiko" je ročník 2005 a na mistrovství světa bude debutovat v pouhých sedmnácti letech. Už se prosazuje ve Sportingu Lisabon a Portugalsku dodá komponent do sestavy na pravé spojce, která mu scházela. A to není vše, zřejmě brzy uslyšíme i o jeho bratrovi Martimovi.

Ztráta: Ivan Čupič

Jeho absenci pocítí Chorvaté, ale vlastně i celý šampionát přijde o dobrého střelce. Zkušené pravé křídlo Ivan Čupič léta prokazuje své ofenzivní schopnosti a je spolehlivý exekutor sedmiček. Po sezonách, kdy válel v Lize mistrů v dresu Vardaru Skopje se předloni přesunul domů do Záhřebu. Střelecké statistiky by dál rozvíjel i na mistrovství světa, nebýt nespecifikovaného zranění.

Chorvatský střelec Ivan Čupič
zdroj: Xinhua News / Profimedia autor: Srecko Niketic

Na turnaji budou chybět také opory Španělska a Maďarska. "La roja" postrádá výtečného obránce a levou spojku Joana Caňellase, který si přivodil trhlinu v břiše. Pozici střední spojky v maďarském týmu měl zastávat Ádám Juhász, ale v přípravě na turnaj utrpěl zranění oka, s kterým musel okamžitě do nemocnice.

Zdroj
ČT sport, handball-world.news

Hlavní zprávy

Nejčtenější články