Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Klíma překonal covid a proti Bosně se zaskvěl. Nejhezčí zápas kariéry, řekl

Stává se z něj stěžejní hráč házenkářské reprezentace. Matěj Klíma to potvrdil proti Bosně a Hercegovině. Před mistrovstvím Evropy prodělal covid-19, do čtvrtečního úvodního utkání na šampionátu proti Španělsku ještě nezasáhl, ale v souboji s Bosnou a Hercegovinou už byl jedním z hlavních strůjců výhry českého týmu 27:19. Dvaadvacetiletá spojka zazářila osmi góly a stala se hráčem duelu v Bratislavě. Zápas o postup ze skupiny proti Švédsku nabídne v pondělí ČT sport a web ctsport.cz od 20:20.

Matěj Klíma v utkání proti Bosně a Hercegovině
zdroj: Česká házená autor: Hana Vrbková

"Pro mě osobně to bylo trochu těžké, s dechem a tak dále. Ale je to prostě evropský šampionát, člověk chce a možná i musí. Jsem rád, že jsem týmu dokázal pomoci. Oproti Španělsku, proti němuž jsem nehrál, jsem udělal pokrok," řekl Klíma.

Pozitivní test na koronavirus měl ještě v klubu. Následně byl v izolaci a k národnímu týmu se připojil až před šampionátem. Nebyl hráčem, který měl pozitivní test na startu srazu. I ten už je v pořádku a negativní.

"Já osobně jsem nebyl bezpříznakový, měl jsem chřipkové příznaky. Že jsem nehrál proti Španělsku, mělo asi nějaký logický důvod. Po tom koronaviru je člověk trochu zničený, do toho ta čtrnáctidenní karanténa. Jsem rád, že jsem splatil důvěru, kterou jsem od trenérů dostal, že se mi dařilo a vyhráli jsme," pochvaloval si Klíma.

Do zápasu vstoupil výborně a za první poločas dal šest branek. "Vyšlo mi snad úplně všechno. Určitě se nestává, že člověk z prvních pěti gólů dá čtyři v rychlém sledu. Samozřejmě je to obrovská psychická vzpruha, to nebudu lhát. Cítil jsem se pak celý zápas dobře, padalo mi to tam dál. V bráně Bosny byl výborný brankář, takže taky něco musí chytit. Já jsem se svým výkonem a hlavně s výkonem týmu, což je nejdůležitější, spokojen," řekl Klíma.

"Byl to asi můj nejdůležitější zápas. Já ještě na mistrovství vlastně nikdy nenastoupil. Byl jsem na lavičce, ale nehrál jsem. Z toho pohledu zatím asi nejhezčí zápas," pokračoval Klíma.

Předloni na Euru v Rakousku se zranil a z turnaje předčasně odjel. "Kdyby to nevyšlo ani letos, bylo by to už hodně hořké. Jsem rád, že se to stihlo, že mi dal trenér šanci a že mohu pomoci týmu. Moc si to užívám," prohlásil hráč německého celku Lübeck-Schwartau.

Jelikož se ještě necítil úplně ideálně, snažil se často střídat. "Ty moje úseky ještě teď bohužel nevydržím dlouho. My dvě levé spojky s Vojtou Patzelem jsme domluveni, že si ukážeme. Když člověk nemůže, jde dolů. Je úplně jedno, kdo tam je," konstatoval Klíma.

Pochvaloval si, že do Bratislavy znovu dorazilo hodně českých fanoušků. Kvůli omezením proti koronaviru může být hala s kapacitou 10 tisíc míst zaplněna maximálně z jedné čtvrtiny. "Škoda, že fanoušků nemůže být víc, ale i tak dokázali vytvořit obrovskou atmosféru. Strašně si toho vážíme. Pro mě je to jako domácí mistrovství, je to blízko. Všichni si to užíváme a doufám, že proti Švédsku nás lidi taky přijdou podpořit," přál si Klíma.

Český tým čeká v pondělí proti Švédsku, které na loňském mistrovství světa získalo stříbro, přímý souboj o postup ze základní skupiny. "I když jsou Švédi favorit, cíl je jediný - musíme vyhrát, abychom postoupili dál. Tak se také musíme nastavit, že bereme jen vítězství," dodal Klíma.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články